Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Avräkning av skulder vid skilsmässa

Hej!
Vi ska skilja oss men inga skilsmässohandlingar är ännu inlämnade. Jag undrar hur vi ska göra då min man har stora studieskulder och jag inte har några skulder alls. Vi vill inte att hans studieskulder ska ingå giftorättsgodset. Vad kan vi göra?  Har förstått att fr.o.m den dagen skilsmässohandlingarna är inskickade till tingsrätten så är det för sent att ändra något. 
Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2019-03-20

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Rätt till egendom i förhållande till make/maka utgör fråga om giftorättsgods, vilket regleras i äktenskapsbalken (ÄktB). Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och svar på din fråga.

Om giftorättsgods
När två personer ingår äktenskap med varandra får makarna något som kallas giftorättsgods. Giftorätten innebär att makarna har rätt till halva värdet av den andra makens egendom i bodelningen vid skilsmässa eller dödsfall. Undantaget är det som gjorts till enskild egendom genom äktenskapsförord, testamente eller villkor i gåvobrev. Giftorätt är inte samma sak som äganderätt, utan var och en av makarna äger sina tillgångar och ansvarar för sina skulder. Denna grundläggande princip framgår av 1 kap 3 § ÄktB. Det innebär att den make som förvärvat något är ägare till egendomen även i förhållande till den andra maken. När giftorätten träder in (vid skilsmässa eller dödsfall) är det värdet av den andra makens egendom man har rätt till, inte nödvändigtvis egendomen i sig.

Om bodelning
När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom enligt 9 kap 1 § ÄktB fördelas mellan dem genom bodelning. Det sammanlagda värdet av makarnas tillgångar, efter att varje make har fått avräkna sina skulder, läggs då samman och fördelas lika mellan dem. Undantaget från bodelning är det som, i enlighet med 7 kap 2 § ÄktB, genom äktenskapsförord, gåva, arv (eller avkastning av sådan egendom) har gjorts till enskild egendom. En makes enskilda egendom ska inte ingå i bodelning utan förblir den makens egendom även efter skilsmässan.

En bodelning genomförs stegvis. Först ska bouppteckning göras där makarna utreder och upprättar vilka tillgångar och skulder de har. De tillgångar och skulder som tagits upp i bouppteckningen ska sedan värderas. Bouppteckningen ska ske med utgångspunkt i egendomsförhållandena vid den tidpunkt då makarna, eller någon av makarna, ansökte om äktenskapsskillnad. Därefter sker lottläggningen. Makarna bestämmer då rent konkret hur tillgångarna ska fördelas mellan dem så att värdet av vardera makes lott blir lika stor. Slutligen fastställs bodelningen och lottläggningen genom bodelningsavtal.

Svar
Om ni önskar göra egendom till enskild egendom kan ni upprätta äktenskapsförord. Utgångspunkten är dock ändå att makarnas skulder ska avräknas mot giftorättsgodset, vilket framgår av 11 kap 2 § ÄktB. Det är dock viktigt att poängtera att makarna i en bodelning är fria att fördela egendomen som de önskar. Reglerna i äktenskapsbalken träder således in när makarna inte kan komma överens (eller om de önskar fördela på så sätt som ÄktB föreskriver). Är ni båda överens om att din make inte ska få täckning för sina studieskulder ur giftorättsgodset är det alltså bara att ange det i bouppteckningen och fördela i enlighet med det.
 

Jag hoppas du fick svar på din fråga. Om du önskar ytterligare hjälp eller rådgivning är du varmt välkommen att boka tid hos en av våra jurister på Familjens Jurist. Det kan du göra här. Vi har jurister som är specialiserade på just bodelningar.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,

Hanna

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden