Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Ändringar i bodelningsavtal

Jag och min exfru har skilt oss och vi upprättade ett bodelningsavtal efteråt där vi ägde 50% var av en fastighet som vi försökt sälja, men inte lyckats. Nu har vi kommit överens om att jag ska ta över fastigheten inklusive lånen som en del av bodelningen. Kan vi göra ett tillägg till bodelningsavtalet eller ska vi upprätta ett nytt avtal? Behövs vittnens underskrifter i bodelningsavtalet eller räcker det med våra?

Rådgivarens svar

2020-08-31

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Bestämmelser som rör bodelningsavtal finns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Allmänt om bodelningsavtal

Att upprätta ett bodelningsavtal är viktigt, särskilt med tanke på att det inte finns någon tidsgräns avseende rätten till en bodelning. Att snart efter en skilsmässa upprätta ett bodelningsavtal gör att ni kan gå vidare ekonomiskt och känna er trygga med att inga obefogade anspråk som kan leda till tvist uppkommer i framtiden.

Ett bodelningsavtal är ett juridiskt dokument som visar hur tillgångar och skulder har fördelats mellan de före detta makarna. Ett bodelningsavtal ska vara undertecknat av båda parter för att vara giltigt, 9 kap. 5 § ÄktB. Om så önskas kan bodelningsavtalet registreras hos Skatteverket. Att registrera ett bodelningsavtal kostar 275 kr i ansökningsavgift. Läs mer om registrering av bodelningsavtal på Skatteverkets hemsida.

Ändringar i bodelningsavtal

Att göra ändringar i fördelningen av tillgångar i ett bodelningsavtal innebär inga svårigheter förutsatt att ni är överens. Det går bra att ändra i bodelningsavtalet alternativt upprätta ett nytt som ersätter det gamla (tänk i så fall på att skriva i det nya bodelningsavtalet att det gäller istället för det gamla). Vid upprättande av bodelningsavtal finns inget krav på vittnen, utan det enda formkravet är i princip att båda parterna undertecknat avtalet.

Sammanfattning och rekommendation

Så länge ni är överens kan ni göra ett tillägg i ert befintliga bodelningsavtal och som jag nämnt ovan behöver ni inte några underskrifter från vittnen. Jag råder er dock att boka ett möte med en av våra jurister på Familjens Jurist, så att ni säkert vet att ert bodelningsavtal är rätt formulerat - på så vis undviker ni eventuella framtida tvister mellan er och/eller problem med banken eller Lantmäteriet. Att använda sig av en mall för att själva formulera bodelningsavtalet avråder jag från. Om ni inte vill lägga pengar på ett personligt möte med en jurist så rekommenderar jag er istället att använda vår prisvärda onlinetjänst för bodelningsavtal.

På Familjens Jurists hemsida kan du även läsa mer om skilsmässa och bodelning.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.