Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Vad kan hända med min bostadsrätt när jag blir sambo?

Jag och min pojkvän ska flytta ihop. Jag har en bostadsrättslägenhet sedan 2 år tillbaka som han ska flytta in i. Jag funderar på om man behöver skriva papper på att lägenheten faktiskt är köpt för mina pengar och var man i så fall får ett sådant kontrakt?
Sen undrar jag vad som kan gå fel juridiskt sätt om vi blir osams och måste flytta isär. Vad han han/jag rätt till?

Rådgivarens svar

2020-12-13

Hej! Tack för att du vänder dig med dina frågor till Fråga Juristen.

Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt, för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.

Sambolagen
När två personer i en parrelation flyttar ihop och stadigvarande bor tillsammans samt har ett gemensamt hushåll räknas de som sambor och sambolagen blir tillämplig. Vem som har rätt till bostad och bohag när samboförhållandet upphör beror på om bostad och bohag räknas som samboegendom eller inte.

Bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom enligt 3 § sambolagen. Samboegendomen ska vid samboförhållandes upphörande fördelas lika mellan samborna genom bodelning enligt 8 § sambolagen. Är bostad och/eller bohag inte förvärvad för gemensam användning, exempelvis införskaffad innan förhållandet uppstod, räknas den inte som samboegendom och ingår då alltså inte i bodelningen.

Samboavtal
Sambolagen är dispositiv, det betyder att bestämmelser i sambolagen kan avtalas bort. Samborna kan, genom att upprätta ett samboavtal enligt 9 § sambolagen, avtala om att någon bodelning enligt 8 § sambolagen inte ska ske eller att viss specificerad egendom ska innefattas. Samboavtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av båda samborna eller blivande samborna. 

Sambolagens övertaganderätt av bostad
16 § sambolagen finns en övertaganderätt för bostad som är samboegendom som innebär att den sambo som behöver den gemensamma bostaden bäst har rätt till den.

22 § sambolagen finns ännu en övertaganderätt för bostad som inte är samboegendom som säger att den sambo som behöver bostaden bäst har rätt att överta bostaden om det är skäligt och mot att den övertagande sambon ersätter den andra sambons bostadens värde. Om det inte finns några barn i samboförhållandet gäller dock 22 § sambolagen endast vid synnerliga skäl. Sådana skäl kan exempelvis vara ålder, handikapp, hälsa och möjlighet till att erhålla en bostad på annat sätt.

Din situation
Jag förstår det som att du undrar om ni behöver skriva ett avtal rörande att bostaden är din och att din blivande sambo inte ska ha rätt till den om ni skulle gå skilda vägar. 

När ni som är i parrelation flyttar ihop och stadigvarande bor tillsammans med gemensamt hushåll blir sambolagen tillämplig automatiskt. Bostad och bohag som ni införskaffar för att använda gemensamt kommer att räknas som samboegendom oavsett vem som betalat för egendomen.

Din bostadsrätt är inte samboegendom om du inte ursprungligen köpt den för att ni ska använda den gemensamt – den kommer inte att ingå i en bodelning om erat samboförhållande upphör. Det finns dock, som visat ovan, en möjlighet att ta över en bostad även om den inte är samboegendom. Denna övertaganderätt kan inte avtalas bort men det krävs att det finns barn med i bilden eller att det föreligger synnerliga skäl, vilket är ett högt ställt krav.

Om ni själva vill bestämma vad som ska ingå i en framtida bodelning kan ni upprätta ett samboavtal, då gäller det framför sambolagens bestämmelser 

Rekommendation
Min rekommendation är att du och din blivande sambo upprättar ett samboavtal så att ni själva kan bestämma vad som ska omfattas av en eventuell bodelning. Ett samboavtal kan effektivt motverka eventuella framtida missförstånd och tvister.

Om du vill ha vidare rådgivning i ditt ärende kan du boka en telefontid hos Familjens jurist. Skulle ni vilja upprätta samboavtal kan ni nyttja Familjens Jurists onlinetjänst där man kan upprätta samboavtal till fast pris.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden