Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Vad innebär ett samboavtal?

    Jag är i nuläget en ensamstående förälder, som har träffat en person och vi planerar att flytta ihop. Min partner kommer då att flytta in hos mig. Jag har en bostadsrätt och vill att den förblir min liksom alla mina ägodelar vid en eventuell separation. Om jag bokar tid hos en jurist, kommer juristen formulera allt detta så att det framgår tydligt att lägenheten och bohaget är mitt? Jag undrar också hur det fungerar vid en förälders bortgång innan ett barn blivit myndigt, t.ex. vem som tar hand om bostadsrätten och eventuella besparingar.

    Rådgivarens svar

    2020-06-18

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Bodelning mellan sambor

    Frågor om sambor regleras i sambolagen. När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen, på begäran av någon av samborna, fördelas mellan dem genom bodelning (8 § sambolagen). I bodelningen ska alltså endast samboegendom ingå. Med samboegendom avses bl.a. sambornas gemensamma bostad. Detta förutsätts dock att egendomen förvärvats för gemensam användning (3 § sambolagen). Med sambors gemensamma bostad avses vidare bl.a. bostadsrätt, men det krävs då att den är avsedd som sambornas gemensamma hem och huvudsakligen innehas för detta ändamål (4 § tredje punkten sambolagen).

    Samboavtal

    Sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits (9 § sambolagen). Det är alltså möjligt att hålla gemensam bostad utanför bodelningen genom att upprätta ett samboavtal.

    Vad gäller i ditt fall?

    Om ni vill upprätta ett samboavtal är det en god idé att kontakta en jurist. Juristen kommer se till att avtalet får den effekt ni önskar. Jag rekommenderar er att ni vänder er till Familjens Jurist där ni kan upprätta ett samboavtal online.

    Dina övriga frågor om vad som händer med ett omyndigt barn när ena föräldern går bort kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Dessa frågor är nämligen lite för breda för att jag ska kunna svara på dem. Är det dina besparingar du syftar på? Eller är det din och din sambos gemensamma? Är det din och din sambos gemensamma bostad du syftar på eller är det din egen bostad? Du är ensamstående förälder: Innebär det att du är barnets enda förmyndare? Det är som sagt svårt för mig att svara på denna del eftersom jag inte riktigt förstår vad du undrar över. Jag rekommenderar dig därför att istället antingen återkomma med en ny fråga till oss på Fråga Juristen där du specificerar dina funderingar eller att du kontaktar Familjens Jurist för juridisk rådgivning via telefon.

    Även om jag inte kan hjälpa dig med samtliga frågor så hoppas jag du känner att du fick svar på vad som gäller ange samboavtal. Du är stort välkommen åter!

     

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden