Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Vad innebär begreppet sambo?

    Hej ! Har en fråga.
    Jag undrar om jag hyr en gäststuga av en person och ändrar min adress dit.Kallas det för sambo fast man inte delar samma byggnad men har samma adress.Mvh 

    Rådgivarens svar

    2021-02-27

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för begreppet sambo enligt sambolagen.

    Begreppet sambo
    I sambolagen finns ordet sambo definierat i 1 §. Där framgår att sambor är två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Var de två personerna är folkbokförda kan ha betydelse vid bedömningen av om de ska räknas som sambor, men det är inte avgörande. Parterna måste ha ett parförhållande för att räknas som sambos, vilket tidigare beskrevs som att de skulle leva i ett äktenskapsliknande förhållande. Det betyder att det inte räcker med att exempelvis två vänner eller släktingar bor ihop för att de ska räknas som sambos i sambolagens mening. Gällande gemensamt hushåll framgår av en lagkommentar att man syftar på att de som delar bostad ska ha ett samarbete i vardagliga sysslor och “ett visst mått av ekonomisk gemenskap, eller åtminstone ett ekonomiskt samarbete” för att räknas som sambos. 

    Jag vet inte hur relationen mellan dig och personen du hyr stugan av ser ut, men utifrån din fråga verkar det inte som att ni har ett parförhållande och delar hushåll. Det talar för att ni inte skulle klassas som sambos enligt sambolagen.

    Andra lagar som kan vara relevanta
    Eftersom ni inte räknas som sambos enligt sambolagen blir reglerna i sambolagen inte tillämpliga. Andra lagar som kan bli relevanta vid uthyrning är 12 kap. jordabalken och lagen om uthyrning av egen bostad. Vilken lag som blir relevant beror bland annat på om den som hyr ut bostaden gör det i näringsverksamhet eller privat.

    Rekommendation
    Här kan du läsa mer om när lagen om uthyrning av egen bostad är tillämplig. Jag kan även tipsa om att kontakta Familjens jurist för att få svar på frågor som kan uppkomma när man hyr bostad. 

    Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga till Fråga Juristen.

    Nora Tengnér
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden