Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Vad händer om jag flyttar ihop med en skuldsatt person?

    Hej, jag undrar vad det innebär för mig respektive min partner i denna fråga. jag har träffat en man som idag har en skuld till kronofogden på ca 1 miljon kronor, denna skuld har kommit till pga av en fastighets affär som hamnade i en rättslig process och där blev han dömt till ett skadestånd på dessa pengar.
    Min fråga är: vad händer om vi vill flytta ihop?
    Kan jag bli betalnings ansvarig eller på något annat sätt indragen i denna skuld ?
    vad innebär det för oss gemensamt, kommer kronofogden att ta mer pengar från min partner för att vi flyttar ihop då dom skulle anser att han kommer i ett bättre läge att betala mer, isf drabbar ju det mig indirekt med en högre kostnad för boendet.?
    till läggas ska att han idag har en ersättning från försäkrings kassan pga av en arbets skada samt att han driver ett litet företag på halv tid.

    Rådgivarens svar

    2018-02-09

    Hej!

    Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Du undrar om du på något sätt kan bli indragen i din partners skuld om ni flyttar ihop. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    Utmätning
    Om din partner inte kan betala sin skuld till Kronofogden kan de besluta om att ta en del av hans lön eller egendom som betalning för skulden, detta kallas utmätning och regleras i 4 kap utsökningsbalken. Om du och din partner flyttar ihop blir ni sambos. Även om ni bor ihop kommer du aldrig ta över din partners skuld, det kan dock påverka din ekonomi.

    Löneutmätning
    Om din partner har löneutmäting kommer kronofogden ta hänsyn till dina inkomster vid beräkningen av det belopp som ska utmätas från din partner. Kronofogden kommer aldrig ta pengar från din lön men det belopp som utmäts av din partner kan bli större. Detta innebär alltså att ni tillsammans får mindre pengar att röra er med.

    Utmätning av egendom
    Om Kronofodgen vill utmäta egendom från din partner kan de ta all egendom som din partner är ägare av. Din partner kommer anses vara ägare till allt ni har i ert gemensamma hem, om du inte kan bevisa att egendomen tillhör dig, se 4 kap 19 § utsökningsbalken. Detta kan du visa genom att t.ex. uppvisa kvitton. Egendom som är nödvändig för en person eller hushållets upphälle är undantagen utmätning.

    Sammanfattning
    Om du och din partner flyttar ihop kommer du inte ta över hans skuld. Kronofogden kan dock utmäta ett större belopp av din partners lön och de kan även utmäta egendom som ni har i ert gemensamma hem. För att förhindra att Kronofogden tar egendom som är din måste du kunna styrka att det är du som äger egendomen.

    Rekommendation
    Om du funderar på att flytta ihop med din partner är det viktigt att du kan bevisa att den egendom du äger faktiskt tillhör dig. I övrigt kan det vara bra att upprätta ett samboavtal. Ett samboavtal reglerar vad som händer med er gemensamma bostad och bohag (möbler, hushållsmaskiner etc.) vid en eventuell separation. Om ni inte skriver ett samboavtal kommer sambolagens regler gälla vilket innebär att ni har rätt till hälften var. I samboavtalet kan ni frånskriva er dessa regler och därmed skydda er egna egendom. Om ni vill upprätta ett samboavtal är du varmt välkommen att använda dig av någon av Familjens Jurists tjänster som du hittar HÄR.

    Vänliga hälsningar,
    Sofia Berg

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden