Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Vad händer med samboavtal och testamente vid giftermål?

    Hej, vi planerar att skilja oss. Jag undrar nu vad som gäller med 1) samboavtalet då vi gift oss efter att det skrevs. Det reglerar även hur vårt bolån ska fördelas ”vid eventuell separation, dödsfall eller avyttring...” Gäller detta även då vi gift oss? 2) testamente skrivet såvida levde under äktenskapsliknande former men sedan dess gift oss. Om det inte gäller, är då giftorätten 50/50?

    Rådgivarens svar

    2019-03-16

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. 

    Ert samboavtal förlorar verkan on ni gifter er. Det beror på att sambolagen inte är tillämplig på gifta makar utan endast gäller för sambo. 

    Testamentet är dock giltigt. Det innebär att ett testamente har fortsatt betydelse även efter giftermål. Dock, beroende på vad testamentet stadgar, kan det vara oförenligt med regleringen av arvsrätt vid giftermål. Till skillnad från sambor har gifta nämligen arvsrätt enligt lag. Om ni önskar att inte längre ha kvar testamentet kan ni återkalla det genom att skriva ett nytt som upphäver det gamla eller genom att förstöra det gamla.   

    Vad gäller giftorätten följer av lagen att make/maka har rätt till hälften av giftorättsgodset vid en skilsmässa eller dödsfall. Det följer då att du som make/maka har rätt att ärva hälften av giftorättsgodset genom giftorätt, den resterande delen kallas den avlidnes kvarlåtenskap och ärvs i första hand av bröstarvingarna. Har ni endast gemensamma barn ärver du i form av efterlevande make även barnens del och de har istället rätt till efterarv vid din bortgång. Särkullbarn kan istället kräva att få ut sitt arv direkt. 

    Har ni skrivit ett testamente som inskränker en bröstarvinges rätt till sin laglott (vilket är halva arvslotten) kan bröstarvingen begära att testamentet jämkas. En bröstarvinge har nämligen alltid rätt till sin laglott oavsett vad ett testamente föreskriver.  

    Hoppas du fått svar på din fråga.  

    Vänligen, 

    Elna 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden