Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Vad gäller om man hyr bostad av sambons föräldrar?

    Hej! Vi är en familj på 2 vuxna och 3 barn (jag har 2 sen ett tidigare förhållande). Jag har ett svårt dilemma, de är gällande ett hus som står på mina svärföräldrars tomt som vi tänkt att flytta till och bygga ut.

    Men, måste rådfråga någon "utifrån". De är så att vi inte kommer stycka utav tomten utan de att min sambos föräldrar som kommer äga det och stå på lånet för utbyggnaden för att de ska de göras rättvist för han systers skull då hon har lån på en bostadsrätt. Tanken är då att de vi betalar i "hyra" ska gå till systerns lån då blir de rättvist för båda syskonen ...

    Men mina svärföräldrar gjorde klart för mig att jag får inte äga eller lägga in pengar i huset, tills dess att min sambos lån till svärföräldrarna är avbetalt. Jag får köpa och äga möblerana. Detta känns så klart i min sits inte skoj, jag flyttar och har ingen säkerhet och pengarna jag betalar får jag inte tillbaka, eller vinst på (ränta).

    Hur ska jag tänka gällande detta? Känns ej tryggt, inte för att jag tror de men sambon kan ju träffa på någon och bli dödskär då står jag där, flyttat ifrån mitt och dragit upp mina barn ifrån sin släkt i den kommun vi bor i nu, även skola osv behövs byta.

    Hur hade ni gjort? Har ni tips? De i min omgivning avråder mig flytta på dessa premisser. Jag vill gärna ha god relation med hans släktingar då de är 20 meter mellan dessa hus.

    Rådgivarens svar

    2018-12-21

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

     

    Bodelning om bostaden hyrs

    Då ni är sambors kan en av er begära en bodelning ifall en separation skulle ske (sambolagen 8 §), det innebär i princip att alla möbler + bostaden (samboegendom) ingår och av detta erhåller ni 50 % vardera. Saker ni ägde innan ni träffades räknas inte som samboegendom. 

    Bostaden i ert fall ägs, som jag förstår det, varken av dig eller din sambo – ni är hyresgäster hos din sambos föräldrar. I ett sådant fall har du inte rätt att kräva något ekonomiskt vid en eventuell separation (likt om man har vilken annan hyresrätt som helst). Däremot kan du ändå ha rätt att bo kvar om det skulle bedömas att du behöver bostaden bättre, exempelvis med hänsyn till att du har två barn sedan tidigare och barnen kan behöva bo kvar – även om bostaden inte utgör samboegendom (sambolagen 22 §).

     

    Bodelning om bostaden ägs av din sambo/er

    Om ni inte ses som hyresgäster, utan att ni succesivt i ”hyra” betalar av en skuld för att tillslut uppnå ägande av bostaden blir situationen en annan. Om din sambo köpt bostaden och betalar av den och du hjälper till med den avbetalningen så blir det sannolikt fråga om ett samägande av bostaden, eller i vart fall att han införskaffat den för gemensam användning – vilket innebär att bostaden skulle ingå i en bodelning och delas 50 % vardera (se 3 § om vad som utgör samboegendom). För att bostaden ska ingå i en bodelning ska den vara er gemensamma bostad som förvärvats för gemensam användning. Om han t ex ägt bostaden sedan innan ni blev tillsammans utgör den inte samboegendom.

     

    Möbler som köps

    Observera att de möbler du köper och äger sannolikt ingår i en bodelning och delas lika mellan er vid eventuell separation – oavsett om du betalat alla möbler själv. För att de inte ska ingå kan ett samboavtal skrivas (9 §). En lösning kanske kan vara att din sambo betalar "hyran" till sina föräldrar och att du betalar möblerna som du sedan själv får behålla genom samboavtal? Då investerar han i bostaden och du i möblerna (vilket inte nödvändigtvis är en jämn fördelning eftersom hus tenderar att stiga i värde medan möbler sänks, men du skulle då bo "gratis").

     

    Rekommendation

    Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en av våra jurister och vidare reda ut frågan om vem som framöver kommer anses äga bostaden och hur det skulle bli för dig i en framtida bodelning om en sådan skulle bli aktuell. Det är svårt att säga om det är en ”bra idé” eller liknande, särskilt eftersom jag inte riktigt förstår situationen med avbetalningarna till systerns lån och vad det är din sambo/ni "betalar av" osv. Avslutningsvis kan dock sägas att om du flyttar in i en bostad där du betalar till bostaden men inte får något ”tillbaka” så är det sannolikt till din nackdel, om man inte kan bedöma att det uppstår någon form av samägande. Se våra andra tjänster HÄR, vi erjuder bland annat gratis rådgivning över telefon och hjälp att upprätta t ex samboavtal.

     

    Hoppas du fått svar på din fråga, hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar! 

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden