Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Stämpelskatt vid gåva

    Hej!
    Min sambo och jag köpte gemensamt ett hus för 1,5 år sedan. Vi har ett gemensamt barn och han har tre barn från tidigare förhållande. Han är betydligt äldre än mig och vi har olika syn på ekonomi varför vi har kommit fram till att jag ska äga och bekosta renovering av huset emedan även han ska bo där.
    Nu till frågorna:
    Huset köptes för 1 250 000 kr (nov 2015), taxeringsvärdet är 641 000kr och vi har lån på 975 000. Om han ger sin del av huset i gåva till mig mot att jag övertar hans del av lånen måste jag då betala stämpelskatt för detta (jag tycker att vi tillsammans vid inköp av huset redan betalat stämpelskatten)?
    Vi hade först funderingar på att separera och vid bodelning utgår ingen stämpelskatt. Kan vi separera i den mån att han skriver sig hos en vän i några månader, där han också har, och kommer att fortsätta, bo då och då när vi behöver en paus från varandra?
    Hur gör vi så att huset faller i min ägo om han dör? enligt sambolagen räknas det väl som gemensam egendom om vi köpte huset för att bo där gemensamt, oavsett om jag står som ensam ägare.
    Tack så mycket!
    Med vänliga hälsningar

    Rådgivarens svar

    2018-05-29

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

    Gåva

    Huvudregeln när det gäller gåvor av fastighet är att någon stämpelskatt inte utgår. Det finns dock ett undantag till denna huvudregel och det är om du lämnar någon ersättning för gåvan. Det här kan exempelvis vara att du tar över lånen som ni planerat. Om summan som du "betalar" är 85 % eller mer av taxeringsvärdet så ska stämpelskatt betalas. Eftersom du endast tar över halva fastigheten räknas även taxeringsvärdet som hälften. Om jag har räknat rätt med de uppgifter du lämnat så är taxeringsvärdet 320 500 kr och du kommer ta över 487 500 kr av lånet vilket är mer än 85 % av taxeringsvärdet. Förutsatt att du tar över lånet är ni skyldiga att betala stämpelskatt.

    Bodelning

    Det alternativ ni har för att slippa stämpelskatten är att ni gör en bodelning. För att en bodelning ska gå igenom krävs det att någon av er skriver sig på en annan adress. Om ni gör detta så behöver ni inte betala stämpelskatten.

    Framtiden

    Det är möjligt att i ett samboavtal komma överens om att sambolagen inte ska gälla i vissa delar. Genom ett samboavtal kan ni därför avtala om att en bodelning inte ska göras. Eftersom du äger 100 % av huset kan inte din sambos eventuella arvingar göra något anspråk på huset i och med att en bodelning inte kommer ske. Ett testamente kan innebära problem beroende på din sambos tillgångar. Barnen har alltid rätt till sin laglott vilket är hälften av det arv de skulle fått om det inte fanns något testamente. Om din sambos övriga tillgångar inte täcker barnens laglott så kan du förlora delar av huset. Därför är det bättre om ni upprättar ett samboavtal istället. Via denna länk kan ni få hjälp av en erfaren jurist med att upprätta ett samboavtal.

    Jag hoppas detta var svar på dina frågor och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden