Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Skydd för efterlevande sambo

    Hej, jag är sambo sen 3 år tillbaka. Min sambo äger huset vi bor i och har tre nu vuxna barn och jag har två vuxna barn. Vi vill skriva ett avtal där jag ska kunna bo kvar samt inte stå helt på bar backe om min sambo skulle gå bort. Det måste vara tydligt på grund av stora problem med sambons före detta. Vi vill veta om vi kan skriva ett avtal själva eller om det måste göras via en advokat? Vad ligger kostnaden på i så fall?

    Rådgivarens svar

    2018-08-29

    Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse över vad som gäller. Relevanta bestämmelser finns i sambolagen, SL och i ärvdabalken, ÄB.

    Allmänt om sambos

    Sambolagens regler gäller samboegendom. Med samboegendom avses bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning, 3 § SL. Avgörande för om något anses utgöra samboegendom är inte vem som faktiskt har köpt egendomen eller vem som står som ägare, det är i vilket syfte egendomen har förvärvats. Samboförhållanden skiljer sig från äktenskap på så vis att sambos inte ärver varandra. Om den ena sambon går bort får den andra behålla värdet av halva bostaden och halva bohaget som har förvärvats för gemensam användning. Den andra halvan går till den avlidnes barn. Genom ett samboavtal kan ni avtala bort vissa delar ur sambolagen men det bästa sättet att skydda varandra om någon skulle gå bort är att upprätta ett testamente.

    Testamente

    Den som upprättar ett testamente får fritt bestämma hur arvet ska fördelas, se 9 kap. 1 § ÄB. Testamentet måste uppfylla formkraven i 10 kap. 1 § ÄB för att vara giltigt. Enligt dessa ska testamentet upprättas skriftligen och undertecknas av två samtidigt närvarande vittnen. Ni kan läsa mer om kraven på vilka som får vara vittnen i 10 kap. 4 § ÄB. Att ta hjälp av en jurist är inte ett krav för testamentets giltighet. Det är dock att rekommendera då risken för framtida konflikter minimeras av ett välformulerat testamente.

    Sammanfattning och råd

    Sambos ärver inte varandra men det går att skydda varandra ekonomiskt genom att skriva testamenten. Om testamentet uppfyller formkraven i 10 kap. 1 § ÄB är det giltigt. Att ta hjälp av en jurist utgör inte ett krav men mitt råd är att ni bokar in en tid med en jurist för bästa skydd. Ni kan enkelt boka tid med en av våra erfarna jurister här. Kostnaden för en timmes möte ligger mellan 1678 kr och 2095 inkl. moms.

    Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss.

    Med vänliga hälsningar,

    Kristine Hökerberg

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden