Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Skydd för efterlevande sambo

Hej, jag är sambo sen 3 år tillbaka. Min sambo äger huset vi bor i och har tre nu vuxna barn och jag har två vuxna barn. Vi vill skriva ett avtal där jag ska kunna bo kvar samt inte stå helt på bar backe om min sambo skulle gå bort. Det måste vara tydligt på grund av stora problem med sambons före detta. Vi vill veta om vi kan skriva ett avtal själva eller om det måste göras via en advokat? Vad ligger kostnaden på i så fall?

Rådgivarens svar

2018-08-29

Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse över vad som gäller. Relevanta bestämmelser finns i sambolagen, SL och i ärvdabalken, ÄB.

Allmänt om sambos

Sambolagens regler gäller samboegendom. Med samboegendom avses bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning, 3 § SL. Avgörande för om något anses utgöra samboegendom är inte vem som faktiskt har köpt egendomen eller vem som står som ägare, det är i vilket syfte egendomen har förvärvats. Samboförhållanden skiljer sig från äktenskap på så vis att sambos inte ärver varandra. Om den ena sambon går bort får den andra behålla värdet av halva bostaden och halva bohaget som har förvärvats för gemensam användning. Den andra halvan går till den avlidnes barn. Genom ett samboavtal kan ni avtala bort vissa delar ur sambolagen men det bästa sättet att skydda varandra om någon skulle gå bort är att upprätta ett testamente.

Testamente

Den som upprättar ett testamente får fritt bestämma hur arvet ska fördelas, se 9 kap. 1 § ÄB. Testamentet måste uppfylla formkraven i 10 kap. 1 § ÄB för att vara giltigt. Enligt dessa ska testamentet upprättas skriftligen och undertecknas av två samtidigt närvarande vittnen. Ni kan läsa mer om kraven på vilka som får vara vittnen i 10 kap. 4 § ÄB. Att ta hjälp av en jurist är inte ett krav för testamentets giltighet. Det är dock att rekommendera då risken för framtida konflikter minimeras av ett välformulerat testamente.

Sammanfattning och råd

Sambos ärver inte varandra men det går att skydda varandra ekonomiskt genom att skriva testamenten. Om testamentet uppfyller formkraven i 10 kap. 1 § ÄB är det giltigt. Att ta hjälp av en jurist utgör inte ett krav men mitt råd är att ni bokar in en tid med en jurist för bästa skydd. Ni kan enkelt boka tid med en av våra erfarna jurister här. Kostnaden för en timmes möte ligger mellan 1678 kr och 2095 inkl. moms.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss.

Med vänliga hälsningar,

Kristine Hökerberg

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden