Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Sambos rätt att överta bostad som inte utgör samboegendom

Min dotter äger en bostadsrätt som hon köpte 2014. Hon har en pojkvän sedan drygt 2 år. De är nu sambo och bor tillsammans i hennes bostadsrätt. Har pojkvännen någon besittningsrätt på hennes lägenhet om de går skilda vägar? Skall de skriva något papper? 

Rådgivarens svar

2020-04-05

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Nedan följer en redogörelse kring om din dotters sambo har rätt att överta bostaden vid en eventuell separation. 

Bodelning mellan sambor
Då din dotter och hennes pojkvän är sambor aktualiseras bestämmelserna i sambolagen. Om ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av samborna begär det inom ett år, 8 § sambolagen. En bodelning innebär att värdet av sambornas samboegendom ska fördelas lika mellan dem efter att avdrag för vissa skulder har gjorts, 13 och 14 §§ sambolagen. Samboegendom är bostad och bohag (möbler, hushållsmaskiner m.m.) som införskaffats för gemensam användning3 § sambolagen. Detta innebär att bostad och bohag som någon av samborna införskaffat innan samboförhållandet inleddes inte kommer att ingå i en eventuell bodelning. 

Övertagande av bostad som inte utgör samboegendom 
Även om en bostad inte införskaffats för gemensam användning och därmed inte utgör samboegendom kan den andre sambon ha rätt att överta bostaden vid en bodelning om sambon bäst behöver bostaden och det i övrigt är skäligt, 22 § sambolagen. Om samborna har ett gemensamt barn anses ofta den sambo vilken barnet ska bo hos ha bäst behov av bostaden och detta anses vanligen även i övrigt vara skäligt. Om samborna däremot inte har några gemensamma barn måste även synnerliga skäl föreligga för att övertagande enligt 22 § sambolagen ska aktualiseras. Att en sambo har vårdnaden om ett barn som inte sambornas gemensamma innebär inte automatiskt att synnerliga skäl föreligger, men kan i vissa fall innebära att ett övertagande är motiverat. Om samboförhållandet varat under en längre period kan sociala skäl i vissa fall berättiga ett övertagande. Det krävs dock väldigt starka skäl för att en sambo ska ha rätt att överta en bostad som inte utgör samboegendom om samborna inte har gemensamma barn. Om det föreligger sådana starka skäl för övertagande ska den sambo som övertar en bostad som inte utgör samboegendom ersätta den andre sambon för bostadens värde, 22 § 3.st sambolagen. Bestämmelsen i 22 § sambolagen är tvingande, vilket innebär att samborna inte kan avtala bort övertaganderätten. 

I ditt fall och rekommendation
Er dotters bostad kommer således inte bli föremål för bodelning och därmed hälftendelning. Detta innebär att er dotters sambo inte kommer ha rätt till hälften av värdet av bostaden vid en eventuell separation. Däremot har er dotters sambo i vissa enstaka fall rätt att överta bostaden trots att denna inte utgör samboegendom. Det krävs dock i regel väldigt speciella skäl och omständigheter för att sådant övertagande ska aktualiseras. Om ett sådant övertagande skulle aktualiseras har dock er dotter rätt att utfå ersättning för bostadens värde från hennes sambo. Er dotter och hennes sambo kan tyvärr inte avtala bort bestämmelsen eftersom den är tvingande, men det ska som sagt föreligga väldigt starka skäl för att ett sådant övertagande ens ska aktualiseras. 

Behöver ni ytterligare rådgivning i ert ärende rekommenderar jag er att ta kontakt med en jurist. Familjens Jurist hjälper er gärna om ni vill ha vidare vägledning. Här kan ni boka en tid för juridisk rådgivning med en jurist.

Jag hoppas att ni känner att ni har fått svar på er fråga. Har ni ytterligare funderingar är ni varmt välkomna att ställa en ny fråga till oss. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden