Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambos i ett kollektiv?

    Fyra personer bor ihop i ett kollektiv. Två av dessa personerna är ihop med varandra och skulle således räknas som sambos. Vilka regler skulle gälla om dessa fyra bllr osams om vem som äger vad och hur sakerna ska fördelas vid flytt/ separation. Blir det annorlunda om de hyr bostaden i andra hand? Mvh

    Rådgivarens svar

    2018-06-26

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Regler om samboförhållanden åtefinns i sambolagen, se lagen här.

    Sambolagen är en lag som endast reglerar egendomsförhållandena mellan ett par i ett samboförhållande. Reglerna berör inte tredje man, dvs en person utanför samboförhållandet. Sambolagen kan därför påverka din och din sambos egendomsfördelning vid en separation, men kommer inte påverka fördelningen i förhållande till dina andra kamrater i kollektivet. I förhållande till de övriga kommer äganderätten att avgöra fördelningen av egendom vid en eventuell flytt; den som äger en viss sak har också rätt till den. Vid samägande får man försöka samsas om hur man ska fördela egendomen, alternativt att den ena samägaren får lite ersättning för att släppa rätten till samäganderätten i en viss pryl.

    I förhållande till din sambo kan en bodelning göras av "bostad och bohag" (3 §) om det föreligger ett samboförhållande mellan er. Bostaden kommer troligen inte kunna bodelas eftersom att ni bor i kollektiv. I sådant fall är det endast bohaget som kan delas enligt sambolagens regler. Bohag är möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Endast sådant som är inköpt för gemensamt bruk kan delas. Om det skulle uppstå oenighet om fördelningen av bohaget mellan dig och din sambo vid en separation kan alltså hälften av bohaget delas mellan er genom en bodelning om ni så önskar (8 §).

    Sammanfattningsvis avgör äganderätten vem som har rätt till prylar vid flytt. Om ni äger saker tillsammans får ni försöka samsas om hur fördelning ska göras. Eventuellt kan ni "köpa ut" varandra som en lösning. Bodelning kan göras mellan dig och din sambo av bohag som är inköpt för gemensamt bruk om ni så önskar. Att ni hyr i andra han har ingen betydelse.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att återkomma till oss här eller boka en tid för rådgivning på ett kontor nära dig hos Familjens jurist. Det kan du göra här.

    Vänliga hälsningar

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden