Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambolagen

    Hej.

    Jag äger ensam en fastighet.
    Nu har jag träffat en kille som jag planerar att låta flytta in hos mig.  
    Han har en enskild firma.   Om firman går i konkurs kan det drabba mig då? Eftersom vi bor ihop. Hur fungerar sambolagen om bara jag står som ägare till huset?

    Rådgivarens svar

    2018-05-27

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    Vad gäller?
    Om man inte kan betala skulderna i en verksamhet och inte kommer kunna göra det under längre period framöver kan man ansöka, vid tingsrätten, om konkurs. Konkurs innebär att tillgångar tas om hand och används för att betala av alla skulder som verksamheten hade. Om verksamheten varit en enskild firma är man personligen ansvarig för skulderna. Detta innebär att man som privatperson måste betala tillbaka de skulder som uppkommit.

    Fastigheter som förvärvats innan ett samboförhållande uppstår ska, som huvudregel, inte ingå i eventuell bodelning om parterna skulle separera. Detta eftersom det som ingår i samboegendomen, som sedan delas upp mellan parterna, endast är bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk. Har en av parterna köpt en fastighet innan samboförhållandet är det svårt att motivera att den förvärvats för gemensamt bruk vilket innebär att den inte ingår i bodelningen.

    Det är dock alltid att rekommendera att skriva ett samboavtal där man kan föreskriva vad som ska ingå vid eventuell separation. I avtalet kan man då skriva att fastigheten inte ska ingå i bodelningen.

    Slutsats
    Jag rekommenderar att skriva ett samboavtal där ni kan skriva hur ni vill att saker och ting ska delas upp vid eventuell separation. Där kan du skriva att fastigheten inte ska ingå i bodelningen. Med den informationen jag fått av dig tror emellertid inte att fastigheten kommer kunna ingå i en eventuell bodelning eftersom du inte förvärvade för gemensamt bruk.

    Vad gäller den enskilda firman ser jag inte hur det skulle kunna drabba dig. Det är den som driver verksamheten som personligen blir betalningsskyldig. Om ni blir sambos så kommer endast bostad och bohag ingå i bodelningen. Detta skiljer sig från om ni skulle varit gifta där alla tillgångar och skulder som inte är enskilda ska ingå i bodelningen.

    Hoppas du fick svar på din fråga. Behöver du vidare hjälp eller om du har ytterligare funderingar är du välkommen att kontakta oss igen så hjälper vi dig vidare. Är det något annat du behöver hjälp med kan du enkelt boka tid hos våra erfarna jurister på Familjens jurist https://juridiktillalla.se/vara-tjanster.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden