Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambolagen och rättvis fördelning av bostadsrätt

    Ett par ska köpa en bostadsrätt. Båda lägger in samma kontantinsats och äger hälften av lägenheten var. Båda betalar lika mycket av räntor och amorteringar. Men bara den ena av dem står på lånen. Behöver man skriva papper för att det ska bli rättvist om de skulle separera eller sälja? Tex samboavtal, skuldebrev?

    Rådgivarens svar

    2020-08-16

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller. 

    Din fråga regleras av sambolagen. Sambolagens bodelningsregler gäller så länge inget samboavtal har upprättats.  

    Vad gäller enligt sambolagen vid separation?
    När ett samboförhållande upphör ska det ske en bodelning om någon av samborna begär det, sambolagen 8 §. Det är alltså valfritt. Vid bodelningen ska endast samboegendom fördelas mellan samborna. Samboegendom består av sambors gemensamma bostad och bohag som köpts för gemensam användning av samborna, sambolagen 3 §. Det spelar ingen roll vem som har betalat för bostaden eller bohaget. Bostaden ska ingå i bodelningen om den förvärvats med avsikten att samborna ska använda den som gemensam bostad.

    Sambors gemensamma bostad
    Med sambors gemensamma bostad avses fast egendom, bostadsrätt eller hyresrätt, om byggnaden eller byggnadsdelen är avsedd som sambornas gemensamma hem och innehas huvudsakligen för detta ändamål, sambolagen 5 §.

    Vid bodelningen ska skulderna som är hänförliga till samboegendomen räknas av och sedan ska värdet av samboegendomen delas upp lika mellan samborna, sambolagen 14 §. Den som bäst behöver bostaden har rätt till den, sambolagen 16 §. Den som inte får bostaden ska ersättas för dess värde med övrig samboegendom eller med pengar.

    Tillämpning på situationen du beskriver
    Jag skulle säga att det, i situationen du beskriver, inte krävs några ytterligare åtgärder för att en rättvis fördelning ska ske vid händelse av separation. Detta eftersom samborna äger lika mycket och gått in med lika mycket i boendet. Det är i sådana situationer som sambolagen är som mest rättvis. Juridiska dokument behöver snarare upprättas när sambor har gått in med olika insatser vid ett bostadsköp. Det har ingen större betydelse att endast den ena sambon står på lånen, eftersom skulden vid en bodelning dras av från boendets värde innan värdet fördelas mellan samborna. Trots detta är det alltid positivt att upprätta ett samboavtal för att reglera hur fördelningen av samboegendomen ska ske vid en eventuell separation. Vi på Fråga Juristen samarbetar med Familjens Jurist. Hos familjens jurist kan man enkelt och smidigt upprätta ett samboavtal online för ett fast pris.

    Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

     

    Saga Väfors
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden