Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambolagen och husköp

    Hej
    Jag och sambo ska köpa hus som kostar 1 500 000kr.
    Jag ska lägga 500 000 kr i kontantinsats sambon 0kr. vi har varsitt lån på 500 000kr.
    Min fråga är efter att ha skrivit bort sambolagen vad är bäst för mig då jag vill skydda pengarna till mina 2 barn framöver ( ej gemensamma)
    Ska jag skriva en revers på 250000kr eller ha en större ägandedel. Om vi separarerar tas då hänsyn till min 13 med kontantinsats? delas ägandedelarna på försäljningspris innan betalning av gemensamma lånet på 1000 000kr. delas det efter betalda lån får väl sambon 1/3 av min kontantinsats?

    Rådgivarens svar

    2020-09-16

    Hejsan, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen!

    Sambolagen

    Precis som du skriver är det sambolagen som reglerar denna situation. I sambolagen regleras vad som ska tas med vid en eventuell bodelning. Om man har gift sig och sedan separerar måste alltid en bodelning göras. Om man däremot ”bara” är sambor så behöver ingen bodelning göras. Då kan man dela upp det mellan sig som man finner passar. Om däremot en av parterna begär en bodelning så måste en bodelning genomföras.

    Vid en bodelning så ingår all samboegendom. Samboegendom är enligt 3 § sambornas gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning. Ert hus kommer därför sannolikt räknas som samboegendom. Vid en bodelning kommer då all samboegendom läggas ihop, avdrag kommer göras för skulder och sedan kommer man dela lika på samboegendomen mellan dig och din sambo. Då kommer alltså din sambo få hälften av din kontantinsats.

     

    Samboavtal

    I din fråga nämner du att ni har ”skrivit bort” sambolagen. Jag misstänker att det du menar är att du och din sambo har tecknat ett samboavtal. I 9 § framgår att sambor kan avtala om att viss egendom inte ska ingå i en framtida bodelning. Avtalet måste upprättas skriftligen och undertecknas av er båda. Ett förslag för att undvika att din kontantinsats ska tas upp i en framtida bodelning är alltså att upprätta ett samboavtal.

     

    Hur du bör gå vidare

    Av din fråga förstår jag inte om ni redan har upprättat ett samboavtal. Om ni inte har det rekommenderar jag att du och din sambo upprättar ett samboavtal som reglerar ert husköp. Hos Familjens Jurist kan ni upprätta ett samboavtal online. Om ni vill träffas och diskutera hur samboavtalet ska utformas för att passa er bäst så kan ni också boka ett möte med Familjens Jurist som är experter på familjerätt.

    Familjerätt, bodelning och samboskap är komplicerade frågor, jag hoppas att jag med mitt svar har lyckats ge lite klarhet i er fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden