Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambolagen och handräckning

    Hej, jag har ägt en bostadsrätt som bara jag står skriven på. Jag har haft en sambo under flera år men i somras fick jag kasta ut honom, jag sa att det var slut och att jag skulle sälja lägenheten, han har dock inte förstått vad som sker utan tror att det ska bli bra..... Nu har jag i alla fall sålt lägenheten och hyrt ett stort förråd till alla möbler. Fd sambon skickar sms om att jag gör ett lagbrott som säljer innan en bodelningsförrättare har varit där men jag har väntat sen den 20 jun 2017 då jag gjorde slut. Jag får betala mycket pengar för detta förråd, vilket jag inte vill, kan jag dela upp möblerna så att jag får ett mindre förråd och att han får betala för sitt?. Tyvärr så tror jag inte att han kommer att göra det, och jag vill inte skicka sms till honom för han är väldigt jobbig, har haft kontaktförbud. Han vill bara ha pengar av mig.

    Rådgivarens svar

    2018-02-08

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Sambolagen

    Enligt 3§ sambolagen utgör sambors gemensamma bostad och bohag samboegendomen, om egendomen förvärvats för gemensam användning.

    Enligt 5§ 2 p. sambolagen utgör sambors gemensamma bostad fast egendom som samborna eller någon av dem innehar med nyttjanderätt i förening med byggnad på egendomen som samborna eller någon av dem äger, om byggnaden är avsedd som sambornas gemensamma hem och egendomen innehas huvudsakligen för detta ändamål.

    Enligt 8§ sambolagen ska samboegendomen fördelas mellan samborna genom bodelning när samboförhållandet upphör. Begäran om bodelning skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde.

    Din situation

    Det framgår inte av din fråga i vilket syfte du köpte bostadsrätten. Om du ägde den innan ert samboförhållande inleddes är lägenheten endast din och utgör inte samboegendom. Du har då inte gjort något fel när du sålde den eftersom den är din. Om du däremot köpte lägenheten i syfte att du och din tidigare sambo skulle flytta ihop i den så utgör lägenheten samboegendom. Den ska då fördelas mellan er vid en separation, vilket innebär att din tidigare sambo kan ha rätt till värdet på halva lägenheten, trots att det är du som står skriven på den. Även om så skulle vara fallet så har du inte gjort något brottsligt när du sålde lägenheten, det innebär endast att din tidigare sambo kan göra anspråk på halva den summan du sålde lägenheten för. Vill han det kan han ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten.

    När det gäller de möbler som är hans så måste du ge honom en chans att hämta dem. Det innebär att du måste kontakta honom (jag tolkade det du skrev som att något kontaktförbud inte längre finns) och berätta var sakerna finns någonstans och du måste öppna förrådet så att han kommer in. Vill du inte tala med honom eller träffa honom finns det kanske någon vän eller släkting som kan hjälpa dig att ta kontakt med honom? Du kan tyvärr inte teckna ett avtal om ett förråd i hans namn, så att dela upp möblerna på två mindre förråd vinner du inget på, du kommer få betala för båda ändå.

    Skulle han trots uppmaningar inte komma och hämta sina saker kan du ansöka om handräckning hos Kronofogden. En sådan ansökan kostar 300 kronor och den summan kan du begära ersättning för i din ansökan. Kronofogden skickar sedan ut ett brev till din tidigare sambo och kräver att han hämtar sina saker. Skulle han bestrida kravet får du bestämma om du ska ta ärendet vidare till domstol eller inte. Skulle han inte svara alls meddelar Kronofogden ett beslut och kan sedan hjälpa till med att verkställa beslutet, dvs. komma och hämta hans saker åt honom. Du kan läsa mer om handräckning på Kronofogdens hemsida: https://www.kronofogden.se/Vanlighandrackning.html

    Jag hoppas du har fått svar på din fråga! Har du fler frågor är du välkommen att återkomma! Vill du ha hjälp med att förrätta bodelningen kan du boka en tid med en jurist på ett kontor nära dig https://juridiktillalla.se/vara-tjanster

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden