Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambolagen och folkbokföring

    Jag och min sambo flyttade in i ett nyköpthus som han står för lagfarten för 1991. Vi flyttade in för att bo gemensamt. Han hade kvar sin lägenhet i ca 4 år som han hyrde ut till min dotter. Så jag blev folkbokförd på adressen 91 och han först 95. Han hade tillfällig adressändring till huset under tiden. Vi ska nu separera och då menar han att jag inte har någon del i huset eftersom han inte folkbokfördes där förrän 95. Alla våra grannar o bekanta vet att vi alltid har bott ihop, tillfälliga adressändringar finns också sparade. Kan han få rätt i det här p.g a folkbokförningens datum?

    Rådgivarens svar

    2018-11-09

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse gällande din fråga.

    Regler gällande sambos

    När det gäller bestämmelser om sambos så blir Sambolagen (SamboL) aktuell. Med sambos avses, två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushål (1§ SamboL)l. Kraven för att man ska ses som sambos är alltså att man stadigvarande ska bo tillsammans, vilket brukar anses vara uppfyllt då man bott tillsammans i minst sex månader. Utöver det ska det handla om ett parförhållande och parterna ska ha gemensamt hushåll. Det sistnämnda betyder att ekonomin gällande hushållet i någon form ska skötas tillsammans.

    Det finns alltså inte ett uttryckligt krav på att båda personerna måste vara folkbokförda på samma adress för att vara sambos. Det kan dock tilläggas att folkbokföring utgör en presumtion för var man stadigvarande bor. I detta fall verkar de ovan nämnda krav för sambos dock vara uppfyllda, vilket betyder att datumet för folkbokföringen inte har någon faktisk påverkan.

    När de gäller upphörande av samboförhållande är det samboegendomen som blir föremål för bodelning. Samboegendomen utgörs av den gemensamma bostaden och bohaget. För att en bostad ska utgöra samboegendom krävs dock att den förvärvats för gemensam användning. Det betyder att bostaden i ert fall ska ha förvärvats i syfte att ni gemensamt ska använda den.

    Sammanfattningsvis betyder det att datumet för folkbokföringen i sig inte påverkar din rätt till del av huset. Utan det viktiga är att kraven för sambos enligt sambolagen är uppfyllda. I detta fall verkar kraven på sambos vara uppfyllda. Det betyder att bostaden (med förutsättning att den förvärvats i syfte att ni gemensamt ska använda den) kommer delas er emellan genom en bodelning.

    Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Om du skulle behöva vidare juridisk rådgivning är du välkommen att boka tid med våra jurister på Familjens jurist.

    Vänliga hälsningar,

    Elma

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden