Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambolagen eller äktenskapsbalken?

    Hej
    Jag och min nuvarande sambo gifte oss för 38 år sedan, för 19 år sedan vi separerade men efter ett tag vi flyttade ihop igen utan att gifta oss och bott tillsammans tills nu. Nu har vi bestämt oss att definitivt separera. Vi har tre vuxna gemensamma barn. Min fråga är gäller oss sambo lagen eller gift lagen.
     

    Rådgivarens svar

    2020-10-13

    Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen!

    I äktenskapsbalkens 5 kap finns regler om skilsmässa. När man skiljer sig upplöser man äktenskapet. Man skiljer sig genom att skicka in en skilsmässoansökan till tingsrätten. Här kan du läsa mer om den processen. Efter en skilsmässa så fördelas också makarnas egendom genom bodelning.

    Sambolagens 1 § definierar sambor som: två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande med gemensamt hushåll. Av samma paragraf framgår att man inte kan vara sambo om någon av parterna är gifta.

     

    I ditt fall

    Om ni för 19 år sedan skilde er genom att skicka in en skilsmässoansökan och göra en bodelning m.m. så är ert äktenskap från 38 år sedan upplöst och det är sambolagen som ska tillämpas på ert förhållande. Om ni däremot endast flyttade ifrån varandra utan att gå till tingsrätten och ansöka om skilsmässa så borde ni fortfarande anses som gifta och äktenskapsbalken ska tillämpas.

    Vid en separation, oavsett om det gäller ett äktenskap eller ett samboskap, kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. Hos Familjens Jurist kan ni till exempel upprätta ett bodelningsavtal online eller boka en tid och tala med någon av deras många kunniga jurister.

    Hoppas jag har lyckats besvara din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden