Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboegendom, samboavtal med mera.

    Gällande bostad och ekonomi?
    Jag och min sambo inledde en relation för snart 3 år sedan hösten-14.
    Jag bodde i min lgh med min son från tidigare förhållande & jag har enskild vårdnad.
    Han bodde hos sina föräldrar och var just i stöpet att köpa tomt & bygga hus.
    Ca 1 månad efter vår relations start köper han en tomt och har flyttat in hos oss i lgh, han frågar direkt om jag vill flytta med honom till det blivande huset.
    1,5 år spenderar vi på att röja och bygga hus, våren-16 flyttar vi in.
    Strax efter inflytt, maj-16, föds vår son.
    Jag hyr ut min lgh fram tills försäljningen äger rum våren-17.
    Nu har vi bott lite mer än ett år & han står fortfarande som enskild ägare till huset, på alla lån & betalar de fasta utgifterna såsom el, bredband, vatten mm
    Jag står för nästan allt matinköp & annat "smått" till hushållet för att bidra för stunden men det gör ju delvis att hans förmögenhet ökar.
    Jag vill gärna lägga in pengar i huset för att bli delägare men det kostar tydligen mycket i skatt?
    Jag vill att vi gifter oss för att binda familjen men han tycker det är för tidigt.
    Tanken var att jag, efter föräldrarledigheten, skulle finansiera min vinst på en karriär & utbilda mig till mäklare för att sadla om då jag inte längre kan ha mitt tidigare jobb som egen företagare, men vi beslutade att 260.000:- var för mycket. Så nu står jag arbetslös till hösten & min sambo tycker att jag ska ta lite ströjobb som inte binder mig på heltid då jag helst ska sköta hämtning/lämning på förskola samt ta alla vabbdagar då hans jobb är så viktigt. Vidare ska jag helst sköta hushåll, tvätt, städ, inköp & matlagning även om han hjälper till ibland.
    Jag har med min vinst betalat större utgifter såsom vissa räkningar, semester, kök 100.000:- & altan 30.000:-
    Vi har pratatom att det är viktigt med ett samboavtal men har inte kommit till skott än.
    Att vara "hemmasambo" genererar ju inte till ngn vidare pension eller säkerhet om ev. separation skulle ske direkt..
    Är tacksam för Er juridiska vägledning,
    Mvh

    Rådgivarens svar

    2017-07-14

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning!

    Regler om samboförhållanden återfinns i sambolagen, se lagen här.

    Jag förstår att det känns osäkert med ett samboförhållande när du inte själv står som ägare på huset. Även om sambolagen skyddar sådana som dig i den situation du befinner dig i, ger den inte ett lika fullgott skydd som ett giftermål gör. Jag ska dock försöka göra dig lite lugnare genom att förklara de rättigheter du har i din situation som jag förstår den.

    Eftersom att ni tillsammans byggde upp huset, flyttade in i det samtidigt och inte har något samboavtal, finner jag inte något som talar emot att huset skulle vara samboegendom. Du har i sådant fall rätt till hälften av bostadens värde vid en eventuell separation, oaktat att du inte betalat något för den. Du har därför enligt min mening redan en tämligen god position ifall ni skulle separera. Ett samboavtal skulle dock såklart vara att föredra så att ni vet vad som gäller kring huset. Ni skulle i ett samboavtal t.ex. kunna skriva att sambolagens bodelningsregler ska gälla på ert hus eftersom att det är samboegendom.

    Om ni vill ändra äganderättsförhållandena så att du blir delägare/hälftenägare till bostaden gäller olika kring skatt beroende på det upplägg ni väljer. Om din sambo ger den till dig i gåva blir det skattefritt för er båda. Om du betalar för att få en del av huset aktualiseras i regel skatt. Det räknas då som en sedvanlig andelsförsäljning. Skatten blir beroende av köpeskillingen (det du betalar). Det är din sambo som försäljare som måste betala skatten. Exakt hur stor skatten kan bli beror helt på vilket upplägg ni har. Det blir för omfattande att förklara alla varianter i detta forum. Kort sagt kan dock sägas att det med största sannolikhet krävs att han ger en andel i gåva för att det med säkerhet ska bli skattefritt. Om ni vill göra en sk. "underprisöverlåtelse" av andelen till dig kan jag hänvisa till mitt svar i följande länk kring vad som gäller.

    För att slippa denna osäkerhet kring vad som gäller så uppmuntrar jag er att skriva ett samboavtal där ni anger hur ni vill att saker ska delas om ni separerar med mera. Ett samboavtal kan ni smidigt upprätta genom att boka en tid i denna länk så att ni får experthjälp av jurister som hjälper er att upprätta samboavtalet snabbt och smidigt enligt konstens alla regler. Det kan vara värt 2495 kr för att helt få klart för sig vad som händer vid en separation, och vad du har rätt till. Ett annat alternativ är detta paketpris som gäller två juridiska dokument (t.ex. testamente och samboavtal, eller samboavtal och skuldebrev) och 30 minuters rådgivning där en jurist kan förklara för er precis vad ni kan och bör göra.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden