Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboavtal vid köp av bostadsrätt

    Hej! Jag är i behov av lite råd och hoppas att ni kan hjälpa mig. Jag har varit tillsammans med min pojkvän i snart 5 år. Jag ska snart köpa en bostadsrätt och tanken är att jag och min pojkvän ska bo där tillsammans och att han flyttar in samtidigt som mig. Jag kommer gå in med hela kontantinsatsen och det kommer vara min lägenhet. Är det något jag behöver tänka på inför den här flytten? Det känns som ett otroligt stort steg att köpa en bostadsrätt och därför känns det viktigt för mig att allt går rätt till och att vi är så förberedda som möjligt.

    Rådgivarens svar

    2017-07-04

    Hej och tack för din fråga! Här nedanför följer en redogörelse över vad du bör tänka på i din situation.

    Samboskap

    Regler om samboskap finns i sambolagen. Som vi kan se i 1 § sambolagen så innebär samboskap att två ogifta personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande med ett gemensamt hushåll. Detta stämmer väl överens med hur din situation ser ut och vi kan därför ta hjälp av sambolagen. 

    Bodelning av samboegendom

    Vi upphörande av samboskap ska en bodelning göras på begäran, 8 § sambolagen. Ett samboförhållande upphör om samborna med varandra eller någon av dem för sig ingår äktenskap, om samborna flyttar isär eller om någon av samborna avlider. Det som ska ingå i bodelningen är den så kallade samboegendomen. Vad som utgör samboegendom är bostad och bohag som är förvärvat för gemensamt bruk, detta hittar du i 3 § sambolagen. Bodelningen ska göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden som förelegat den dagen då samboförhållandet upphörde.

    Rekommendation

    Utgångspunkten är alltså att bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk ska ingå i bodelningen vid upplösning av samboskap. I ditt fall förvärvar du din bostadsrätt med syfte att flytta dit tillsammans med din pojkvän, med andra ord så införskaffas din bostadsrätt för gemensamt bruk. Detta innebär att bostadsrätten kommer utgöra samboegendom och ska ingå i bodelningen om ert samboförhållande skulle upphöra. 

    Om du önskar att bostadsrätten inte ska utgöra samboegendom om ni skulle upphöra med att vara sambos kan det vara en god idé att göra bostadsrätten till din enskilda egendom. Detta gör du med hjälp av ett samboavtal, se 9 § sambolagen. Genom att göra din bostadsrätt till din enskilda egendom utesluts den ur en eventuell bodelning. 

    Om du vill ha hjälp med att upprätta ett samboavtal kan du få det HÄR.

    Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du några ytterligare funderingar är det bara att höra av dig igen.

    Vänligen,

    Emma Andersson

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden