Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboavtal vid gåva

    Hej!
    Jag bor sambo med min flickvän och har, tillsammans med min syster, fått en antik tavla i gåva av våra föräldrar. Tavlan kommer att finnas hemma hos mig och min sambo. Min syster, som tror att min flickvän utnyttjar mig, vill att jag skriver ett samboavtal för att min sambo inte ska kunna ha någon rätt till tavlan ifall vi skulle göra slut. Jag vill helst inte göra det då det känns elakt. Är det nödvändigt?

    Rådgivarens svar

    2017-07-04

    Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Regler som svarar på din fråga finns i sambolagen (SamboL). Jag tolkar din fråga som att du vill skydda er tavla, som ni syskon har fått i gåva, vid en eventuell bodelning i framtiden. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare.

    Föremål för bodelning:

    Huvudregeln är att bohag och bostad som har förvärvats för gemensam användning i direkt anslutning till samboförhållandet blir föremål för bodelning enligt 3 § SamboL. Vid en bodelning ska samboegendomen fördelas lika mellan samborna. Bodelningen görs med utgångspunkt i hur egendomsförhållandena var vid brytdagen enligt 8 § SamboL (den dag då samboförhållandet upphörde). Undantag till denna huvudregel är gåvor och arv, under förutsättning att det finns ett villkor om att gåvan eller arvet ska vara sambons enskilda egendom enligt 4 § SamboL. SamboL är en dispositiv lag vilket innebär att den i stora delar kan avtalas bort. Detta görs då genom ett samboavtal där man kan välja att avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen enligt 9 § SamboL.

    Tillämpning i ditt fall:

    Tavlan utgör bohag enligt 6 § SamboL och kan således bli föremål för bodelning under förutsättning att det har förvärvats för gemensam användning. I detta fall finns tavlan hemma hos dig och din sambo vilket talar för att det har förvärvats för gemensam användning. För att tavlan ska omfattas av undantaget för gåvor krävs det att det i gåvobrevet framgår att gåvan är din enskilda. Om det inte skulle göra det talar detta för att givaren har varit medveten om att gåvan till sambon i något mån skulle vara riktat till båda samborna. Hade givaren velat undvika detta hade det föreskrivits i gåvobrevet.

    Rådgivning:

    I detta fall rekommenderar jag dig att titta på gåvobrevet (om ett sådant finns) för att se om det innehåller en förskrift om enskild egendom. I den mån det inte skulle göra det rekommenderar jag dig att upprätta ett samboavtal för att skydda tavlan från att dras in i en bodelning.

    Om du vill ha hjälp med att upprätta ett samboavtal är du välkommen att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig. Du kan även till fast pris boka ett sambo-paket direkt för två juridiska avtal (såsom samboavtal) inklusive 30 min rådgivning här. 

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden