Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboavtal om att få bo kvar i bostadsrätt

    Hej! Har en fråga som gäller min mor och hennes fd sambo! Min mor är 86 år. Samboavtal skrivet där det står att om en part avlider får den andra parten bo kvar i bostadsrätt ett år! God man finns för den part som nu flyttat till permanent äldreboende pga demens, (feb -20).
    God man vill nu genomföra bodelning och  sälja gemensam lägenhet!  
    Vad gäller för kvarvarande part som bor i bostadsrätt? Ett år för kvarvarande part eller avgör god man till avflyttad part?  
    Vänliga hälsningar

    Rådgivarens svar

    2020-04-21

    Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Huruvida den gode mannen får begära bodelning efter att din mors sambo flyttat till ett äldreboende bedöms utifrån en tolkning av avtalet. Jag kan inte ge något definitivt svar då jag inte vet exakt vad som står i avtalet. Du nämner att enligt avtalet ska, om en part avlider, den andra parten få bo kvar i bostadsrätten i ett år. Det kan tolkas som att din mor endast skulle ha rätt att bo kvar i bostadsrätten om hennes sambo avlidit, inte om de flyttar isär.

    Däremot kan det i en framtida bodelning vara så att din mor bedöms ha bäst behov av bostaden, och därför har rätt att ta över den, se 16 § 2 st sambolagen. Men det förutsätter att hon har möjlighet att köpa ut sin sambo ur bostadsrätten.

    Det går som sagt inte att ge något definitivt svar på din fråga, svaret beror på hur avtalet ska tolkas. Om du vill gå vidare med ärendet eller om din mor vill det, är ni varmt välkomna att boka tid med någon av våra jurister.

    Hoppas att du fått svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden