Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboavtal om att bostadsrätt inte ska vara samboegendom?

    Hej!

    Jag tänker köpa en bostadsrätt till mig och min sambo. Han har 4 barn från tidigare äktenskap.
    Kan jag skriva att bostadsrätten bara tillhör mig, eller måste jag köpa ut barnen om min sambo dör före mig?.

    Rådgivarens svar

    2018-01-29

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare. I er situation blir Sambolagen (2003:376) tillämplig.

    Samboegendom

    I 1 § sambolagen definieras sambo som två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållanden och har gemensamt hushåll.

    Sambolagen reglerar bland annat vad som är samboegendom och som då ska ingå i en eventuell bodelning. 3 § sambolagen anger att sambos gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning är samboegendom. I 4 § sambolagen står det även att vad som den ena sambon har fått i gåva, testamente eller arv med föreskrift om att det ska vara enskild är inte samboegendom. 

    Enligt 8 § sambolagen ska samboegendom ingå i bodelningen. Om du köper en bostad för er gemensamma användning blir den normalt samboegendom och ska tas med i en eventuell bodelning, om inte ett samboavtal skrivs.

    Samboavtal

    I 9 § sambolagen står det att det går att avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Med ett samboavtal kan ni då alltså avtala att bostadsrätten du köper för gemensam användning inte ska ingå i bodelningen. Samboavtalet ska upprättas skriftligt och undertecknas av båda parterna, 9 § 2 st sambolagen.

    Jag informerar dig även om 22 § sambolagen då den kan ge den ena sambo, oberoende av vems bostaden/hyresrätten är från början, en rätt att överta boendet i vissa fall. Denna bestämmelse går inte att avtala bort.

    Behöver ni hjälp att upprätta ett samboavtal kan ni gör det enkelt online eller om ni föredrar att komma in på ett kontor kan ni boka ett möta med en av våra jurister här.

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden