Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboavtal gällande gåvor

    Hej!

    Jag skulle vilja ha hjälp med ett avtalsbrott gällande ett samboavtal. I detta samboavtal står det klart och tydligt att det man erhåller i gåva skall behållas vid ev. separation. Jag fick ett konstverk av min fd sambo (har bevis i form av film, bilder och sms) men han vägrar ge mig min gåva för han anser att jag har fått för mycket.

    Hur ska jag göra?

    Rådgivarens svar

    2018-05-11

    Hej,

    Tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Hur ser bodelningen ut vid en separation mellan sambor?

    Regler om sambors egendom finns i sambolagen. Där står det att sambors gemensamma bostad och bohag utgör så kallad samboegendom, om egendomen har köpts eller skaffats av någon av samborna för gemensam användning (3 §). Med ”sambors gemensamma bohag” menas lösöre som är avsett för deras gemensamma hem, t.ex. ett konstverk (6 §).

     

    När sambopar separerar ska samboegendomen delas lika genom en bodelning (8 §). Den samboegendom som samborna har när förhållandet tar slut ingår i bodelningen, allt som köps efter uppbrottet räknas inte in. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska se ut vid en separation kan de dela upp sakerna som de vill. Om de däremot inte kommer överens måste en formell bodelning ske. Om en av samborna vill göra en bodelning ska den andra sambon gå med på det och inte vägra eller försvåra. Bodelningen ska göras skriftlig samt undertecknas, och måste göras inom ett år efter att förhållandet tog slut.

     

    Hur fungerar samboavtal och gåvor mellan sambor?

    Ett visst skydd för gåvor från andra personer än ens sambo finns redan genom 4 § sambolagen. Där står det att om man fått en gåva från någon annan än sin sambo, och den gåvan har getts med ett villkor om att den bara är mottagarens enskilda egendom, så har inte sambon rätt till den egendomen vid en bodelning. Vad gäller gåvor som man fått från sin sambo så finns det en möjlighet att avtala om hur man ska hantera dessa vid en bodelning.

     

    Enligt 9 § sambolagen kan sambor avtala bl.a. om att viss egendom inte ska ingå i en framtida bodelning. Detta bestäms i ett s.k. samboavtal, och möjliggör att samborna kan avtala om att just gåvor inte ska räknas in vid en bodelning. Problemet med gåvor är att det normalt krävs en besittningsövergång och ett rådighetsavskärande för att en gåva ska anses giltig. Annorlunda uttryckt måste gåvan ha kommit i mottagarens ägo och den som har gett gåvan ska inte ha möjlighet att självständigt förfoga över den. I ett samboförhållande blir det problematiskt eftersom båda har besittning över saker som finns i deras gemensamma lägenhet, och sambon som har gett gåvan kan självständigt förfoga över den. Det krävs att man kan bevisa att det är en gåva. Presenter mellan sambor, t.ex. födelsedagspresenter, gäller dock. Det krävs även här att man kan bevisa att det är en present.

     

    Vad gäller i ditt fall?

    Ni har ingått ett samboavtal där ni har bestämt att gåvor er sinsemellan ska behållas vid en separation. Det avtalsvillkoret gäller så länge avtalet är giltigt samt att ni inte häver det. Du har även bevis som kan intyga att du fått konstverket som en gåva. Om denna bevisning är stark och tydlig nog ska konstverket vara att se som ditt, och du har rätt till det i bodelningen. Din sambo ska inte försvåra bodelningen utan ge dig den egendom du har rätt till.

     

    Om ni inte kan komma överens kan en bodelningsförrättare utses. Om du behöver hjälp med detta är du varmt välkommen att boka en tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig (länk här).

     

    Med vänlig hälsning,
    Beatrice

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden