Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboavtal: frågor om vittnen, innehåll och registrering

    Hej! Jag och min sambo håller på att skriva ett samboavtal. Hur detaljerad behöver man vara om bankkonton, behöver bank, kontonr och saldo stå med i avtalet eller räcker det att man hänvisar till att personliga konton och fonder är enskild egendom? Behöver man skriva med registreringsnr på fordon eller räcker det att skriva att fordon är enskild egendom? Vittnen som skriver på avtalet, behöver de signera på samma datum? Skall avtalet registreras någonstans? Tacksam för hjälp!

    Rådgivarens svar

    2019-06-05

    Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

    Ett samboavtal måste vara skriftligt samt undertecknat av båda samborna för att vara giltigt (se sambolagen). Däremot är det inget krav på att avtalet ska vara bevittnat, dock är det alltid fördelaktigt med vittnen ifall ni skulle bli oense om något i avtalet framöver. I och med att vittnena är med er för att bevittna när ni upprättar ert samboavtal, bör vittnena signera vid samma tillfälle. Registrering görs inte av samboavtal, utan det räcker med att ni förvarar det på en säker plats. En rekommendation är att upprätta två exemplar av samboavtalet till vardera sambo.

    Det finns inga krav i lagen på exakt hur innehållet i ett samboavtal ska se ut. Det är dock alltid bra att vara så tydlig som möjligt i ett samboavtal, för att undvika framtida konflikter på grund av ovisshet. Om ni vill ha professionell hjälp med att skriva ett giltigt samboavtal, är ni varmt välkomna att kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist. Klicka här för att komma till bokningen.

    Vänligen,
    Josefine Johansson

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden