Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambo eller inneboende?

    Man som avlidit har gemensam adress med en person som denne tidigare varit sambo men meddelat sina barn och andra anhöriga att han var inneboende fram tills dess att de skrivit ett nytt avtal eftersom det tidigare han skrivit på inte skulle gälla.
    Han blev utslängd från det hans trodde (insåg inte vad skrivit på för många år sedan) var ett gemensamt boende.
    Pga att han inte kunde klara sig själv pga sjukdom flyttade han in som inneboende men efter dödsfall kräver "hyresvärden" d v s fd sambo att hon ska ha hans försäkringspengar som hon vill frånta hans barn, vilket det är det som tillfaller de. De finns inget gemensamt mer än gemensam adress. Hur agera vid överklagan? Vilken lag?
    Hus bohag och annat är hennes enskilda egendom. Hon hävdar att hon är sambo för att hon ska få försäkringspengar. Och hon har verkligen sett om sitt hus. Vidare var hon medveten i sin proffession hur illa däran han var och lät honom bo som inneboende men hävdar nu sambo.
    Vilken lag kan man stödja sig på?

    Rådgivarens svar

    2018-12-04

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

    Reglerna som besvarar frågan hittar du i sambolagen. 

    Sambo eller inneboende 

    Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll (SamboL 1 § 1 st) 

    Stadigvarande bor tillsammans

    Folkbokföring på samma adress burkar anses utgöra en presumtion om samboskap. Jag skulle säga att denna förutsättning är uppfylld. 

    Gemensamt hushåll 

    Om samborna samarbetar om vardagliga sysslor och har gemensam ekonomi, eller åtminstone någon slags ekonomisk gemenskap brukar denna förutsättning vara uppfylld. I ert fall är det svårt att säga om det är så. Det blir en fråga om hur sjuk mannen var när han flyttade in igen. Kunde han ens samarbeta med de vardagliga sysslorna eller blev han enbart omhändertagen? Och bidrog han ekonomiskt, förutom hyran? 

    Parförhållande 

    I ett parförhållande ska det som regel ingå ett sexuellt samliv. Enligt er ska de inte haft en sådan relation, men det kan förstås vara svårt att bevisa om f.d sambon påstår det motsatta. Om ni har vittnen som kan intyga er historia eller sparade sms/mail med mannen där situationen förklaras skulle det kunna fungera som bevis för er ståndpunkt. 

    Sammanfattning 

    Om mannen ska räknas som sambo eller inte är en bevisfråga. Det är ostridigt att förutsättningen om att stadigvarande bo tillsammans är uppfylld, men de andra två förutsättningarna går att diskutera. I ert fall skulle jag försöka få fram bevisning som visar att det inte var ett parförhållande/gemensamt hushåll. 

    Vill ni ha vidare hjälp i ärendet kan jag rekommendera att ni bokar tid hos en av våra jurister. De är specialiserade på familjerätt och väldigt kompetenta. Tid kan ni boka via den här länken. 

    Jag hoppas att mitt svar har gett er lite klarhet i situationen. Om ni undrar över något i svaret kan ni använda kommentarsfunktionen. Undrar ni över något helt annat är ni varmt välkomna att skicka in en ny fråga. 

    Mvh 

     

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden