Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambo betalar privat skuld med den andre sambons pengar

    Hej!
    Jag har upptäckt att min fd sambo har tagit ett privat lån på 200 000 kr år 2014, som vi har betalat av gemensamt, utan min vetskap. Är detta något jag kan göra nåt åt idag. Alltså om en person är sambo, med gemensamt bolån och ekonomi och tar ett lån bakom den andres rygg, är det bara att acceptera att jag blivit lurad på 2500 kr i månaden i 4 år, eller är det något jag kan göra nu när detta uppdagats?

    Rådgivarens svar

    2018-12-09

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Jag beklagar den situation du hamnat i, men jag vill redan initialt påpeka att det är svårt för mig att ge ett uttömmande svar utan att veta mer om de aktuella omständigheterna. 

    Men viktigt att veta är att det av sambolagen inte framgår någon skyldighet att en sambo ska ansvara för den andra sambons skulder, dvs. att bli sambor påverkar inte parternas skuldförhållanden. Det är först när samborelationen upphör som frågan om skulder blir aktuell i en bodelning, om man väljer att göra en bodelning så att säga. En bodelning är således frivillig att genomföra. 

    Du säger att han nu är din ”fd sambo”. Om det ännu inte har gått ett år sedan förhållandet upphört, så skulle jag rekommendera att du begär att göra en bodelning, se 8§ sambolagen (samboL). För i en bodelning kommer hans skuld (om det finns något kvar av den) att betalas av på hans personliga egendom, dvs. allt som ni inte ägt för gemensamt bruk (för definition av gemensam egendom se 3§ samboL). Och om han inte har tillräckligt med enskild egendom så kan skulden dras av på er gemensamma egendom, ex. om ni har ett hus eller en bostadsrätt, då kan du få rätt till större del av huset. 

    Jag skulle starkt rekommendera att om ni inte gjort en bodelning att du vänder dig till en jurist och begär bodelning och med hjälp av en jurist ser över möjligheterna att få ut mer i en bodelning. 

    En annan sak som du kan göra oavsett bodelning eller inte är att ni skriver ett skuldebrev, en fordran. Ni skriver att din fd sambo har en skuld gentemot dig och ni kan komma överens om hur lång tid han ska få på sig att betala osv. Även för detta kan du söka hjälp hos en jurist, men det är inte komplicerat att forma ett avtal så länge ni skriver klart och tydligt vad som gäller. 

    Du skulle även kunna pröva att anmäla honom för eventuellt brott, även om jag anser det är svårt att rubricera detta till något särskilt brott i brottsbalken, närmast man skulle kunna komma är egenmäktigt förfarande, om det är så att han haft tillgång till ditt bankkonto. 

    Sammantaget rekommenderar jag att du vänder dig till en jurist. Familjens jurist har mycket erfarna jurister som kan hjälpa dig. 

    Mvh
    Asal Gohari 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden