Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Pensionsspara gemensamt som sambos

    Vidarebefordrat brev:

    Hej, till någon som kan svara på följande. Min sambo och jag har bott ihop och haft och har gemensam ekonomi när det gäller lön utgifter osv över 20 år.

    Hon har barn och barnbarn, jag inga!

    Nu till frågan: min sambo är pensionär sen ett tag tillbaka, får en liten pension från tidigare arbete i Finland månatligen. Där Finska myndigheter inte dragit någon skatt, nu vill skatteverket beskatta dessa.

    Men grejen är som följer: min sambo har ett privatkonto i Finland och säger att dessa pengar är en garanti för henne om jag skulle gå bort innan henne och har inget med dessa pengar att göra?

    Min uppfattning är: all gemensam pension skall räknas som bådas pension och inte att den ena ska kunna undanhålla en viss del för sin egen räkning.

    tacksam för svar för familjefriden.

     

    Rådgivarens svar

    2017-12-15

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    Ert förhållande regleras juridisk av Sambolag (2003:376). Lagens definition av sambo står i 1 § sambolagen som två personer bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.

    I 3 § sambolagen regleras vad som är samboegendom. Samboegendom är enligt lagtexten bostad och bohag som köpts tillsammans för gemensamt bruk. Det går inte att utöka samboegendom till att också innefatta aktier och fonder. Då samboförhållanden upphör utgår men från denna paragraf för att avgöra vad som ska delas upp i en bodelning. Ett privat konto med pengar tas inte upp i bodelningen och utgör inte samboegendom.

    För att kunna spara gemensamt rekommenderar jag er att ha ett konto där båda står som kontoinnehavare. 

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden