Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Övertaganderätt bostad - sambor

    Hej,
    Jag har separerat med min sambo och vi har en lägenhet ihop som vi äger 50/50 och tänker sälja. Vi köpte den för ett pris som var väldigt högt och vi har lagt ett utgångspris under detta. Dock får vi inga bud, endast ett som är mycket lägre än vad vi tänkt oss. Jag funderar därför på hur det skulle fungera om jag skulle köpa ut min ex-sambo istället. Vad är det för regler som gäller då? Blir det att jag köper ut honom baserat på ett marknadspris (dvs från en mäklare eller det låga budet vi fick) eller måste vi komma överens om ett pris? Har jag rätt att köpa ut honom före att vi säljer till någon annan, eller måste båda vara överens? Vad händer om han hellre vill sälja till nån som bjuder lite mer än vad jag har möjlighet att betala, men inte fullt utgångspris? Måste vi båda vara överens om vem vi vill sälja till eller har nån företräde?
    Tack på förhand!

    Rådgivarens svar

    2019-04-14

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor och funderingar! 

    De regler som påverkar er situation finns dels i sambolagen och dels i samäganderättslagen.

    Båda lagarna kan komma att påverka er situation om ni inte kommer överens. Alltså behöver ni inte följa någon av lagarna om ni skulle vara överens om hur ni vill lösa detta.

    Sambolagen kan blir aktuell om någon av er begär bodelning, 8§ SamboL. Bodelning kan begäras av en av parterna till och med 1 år efter att förhållandet upphört. I en sådan bodelning har den som bäst behöver bostaden rätt att överta den, 16 st 2 SamboL, och i gengäld ge annan egendom till den andra parten i motsvarande värde eller helt enkelt i gengäld ge värdet i pengar. Värdet bräknas utifrån ett marknadsvärde om ni inte kommer överens om något annat. Vid en bodelning har din sambo således inte rätt att neka dig bostaden om han inte vill ha den.

    Begär ingen av er bodelning har din sambo rätt tvinga fram en försäljning av bostaden om ni inte kommer överens, här aktualiseras samäganderättslagen. Du har i ett sådant förfarande inte rätt att köpa bostaden före någon annan.

    Vad gäller marknadspris, om ni inte kommer överens, avgörs det i slutändan av bodelningsförättare/domstol. Det vore svårt att övertyga om något annat marknadsvärde än det som fastställs utifrån ert försäljningsförsök. D.v.s. det låga budet bör ses som marknadsvärdet.

    Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny. Vill du ha hjälp i exempelvis en bodelning med din tidigare sambo kan du kontakta någon av våra jurister här

    Mvh,
    Asal

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden