Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Olika kontantinsatser vid husköp

    Hej!
    Jag och min sambo har köpt hus och jag har lagt hela kontantinsatsen på 1 miljon. Vi ska skriva ett skuldebrev nu och funderar på att ha en värderingsklausul för att justera skulden i relation till husets värde. Vad finns det för fördelar/nackdelar för mig som lånegivare att ha en sådan värderkngsklausul? Jag vill ju skydda mina pengar vid ev separation men samtidigt inte sätta min partner i personlig konturs. Framför allt tänker vi på detta vid försäljning och ev förlust.

    Hur är det vanligaste sättet att denna skuld betalas tillbaka vid försäljning sedan? Kan det rent krasst bli så att min partner går ur ev separation utan något kapital (ifall huset ej ger någon vinst) samt med en stor skuld till mig?

    Tacksam för svar.
    Med vänlig hälsning, Camilla 

    Rådgivarens svar

    2017-08-30

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen med din frågeställning!

    Regler om sambor återfinns i sambolagen, se lagen här.

    Eftersom att ni är sambor och har köpt huset tillsammans är det samboegendom (3 § sambolagen). Det innebär att en eventuell bodelning kommer att omfatta huset. En bodelning resulterar i att nettovärdet på samboegendomen delas på hälften mellan samborna. I ert fall har du ingått med en kontantinsats vid husköpet och inte din sambo. Jag ska föreslå två alternativ för hur ni kan lägga upp det juridiska så att ni får önskat resultat vid förmögenhetsfördelningen.

    Skuldebrev med samboavtal
    Jag utgår från att ni båda är ägare till huset och står vardera på hälften av lånen. I sådant fall kan ni skriva ett skuldebrev, precis som du har skrivit i din fråga. Ett skuldebrev leder till att du får ut mer av vinsten vid en försäljning eftersom att ditt skuldebrev kvittas mot en del av hans vinst. Skuldebrevet måste dock kompletteras med ett samboavtal om att sambolagens bodelningsregler inte ska gälla. I annat fall kan fördelningen ändå bli skev pga. avdragsrätten i 13 § sambolagen.

    Om skuldebrev och samboavtal upprättas kommer följande att hända.

    1. Ni säljer huset.
    2. Om lån finns får banken dem återbetalda (vanligtvis).
    3. Vinsten från försäljningen vilket annars skulle delas på hälften, delas nu upp efter att ni kvittat ditt skuldebrev. Det leder till att du får en större del av vinsten.
    4. Om skuldebrevet inte kan kvittas fullt ut pga. en förlustaffär, då har din sambo en skuld till dig.

    Precis som du säger kan ett skuldförhållande bibehållas efter en separation om det blir en förlustaffär. Detta leder mig till ett andra alternativ nedan.

    Olika ägarandelar med samboavtal
    Det finns ett annat sätt att lägga upp det på, och det är att ni äger olika stora andelar av huset/fastigheten i relation till hur mycket ni båda bidragit med. Ni ansöker sedan om lagfart i enlighet med detta ägandeförhållandet. Eftersom att du har betalat en större del av köpeskillingen genom kontantinsatsen får du en större del av ägandet, vilket leder till att du får en större del av vinsten om det blir en vinst. På detta sätt behöver ni inte besvära er med värderingsklausuler eller liknande i skuldebrev eftersom att ägandet styr detta automatiskt vid försäljning. Även här måste samboavtal skrivas om att sambolagens bodelningsregler inte ska gälla, utan att vinstfördelning ska ske i enlighet med ägandet istället.

    Ett exempel kan illustrera det sagda.
    A och B är sambor och köper hus. A betalar kontantinsatsen och står på hälften av lånen. B står bara på hälften av lånen. Eftersom att kontantinsatsen bestod av 15% av köpeskillingen, får A 15% större ägarandel i huset. A äger då 65% och B 35%. Vid en separation får A 65% av vinsten när huset säljs, detta enligt ägarförhållandena.

    Det är upp till er hur ni väljer att lägga upp det juridiska. De två alternativ som jag har redogjort för är de vanligaste i fall som ert.

    Jag skulle rekommendera er att använda er av Familjens jurists kompetenta och erfarnajurister för att få till det juridiska så att det uppfyller era önskemål på ett tillfredställande sätt. Ni kan boka tid via denna LÄNK. Just nu finns ett prisvärt paket som jag tror skulle passa just er där ni får två dokument och 30 minuters juridisk rådgivning om vad som passar bäst just i ert fall (t.ex. skuldebrev och samboavtal), detta paket kan ni beställa via denna LÄNK.

    Jag hoppas att detta var till någon hjälp!
    Med vänlig hälsning

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Jurist är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden