Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    När blir förvärvad nyproduktion samboegendom?

    Hej !
    Jag och min partner har köpt ett nybygge ihop inflyttning i höst. Skrivit på avtal och lagt depositionen på 100.000 kr men man betalar hela resterande summan sen när man flyttar in. Räcker det att skriva samboavtal/skulderbrev  när vi flyttar in/köpet görs.. då jag lägger 90 % av insatsen?   
    Har skrivit upp oss på lgh (avtal) men då behövde man väl skriva dem? Tacksam för svar.  

    Rådgivarens svar

    2017-10-09

    Hej!

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Förutsätter att ni har blivit erbjuden en bostad och ni har tecknat ett bokningsavtal och betalade en bokningsavgift. Saknar kännedom om ni har tecknat ett förhandsavtal, vilket får betydelse för svaret på frågan. Jag ska nedan redogöra för vad som gäller utifrån tillämplig lag, sambolagen.

    Vad är samboegendom?
    Samboegendom utgörs av bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning, om inte annat följer av 4 § eller 9 §. Det är tre förutsättningar som ska vara för handen för att egendom ska bli samboegendom, se 3 §.

    1. Det ska vara fråga om bostad och bohag.
    2. Den ska ha förvärvats för gemensam användning.
    3. Den ska inte vara undantagen enligt 4 § eller 9 §.

    Med sambors gemensamma bostad avses bostadsrätt som samborna eller någon av dem har rätt att förvärva enligt förhandsavtal, om förhandsavtalet gäller en lägenhet som när avtalet träffades var avsedd att bli sambornas gemensamma bostad och att huvudsakligen innehas för detta ändamål, se 5 §.

    Sammanfattning
    Har ni tecknat ett förhandsavtal utgör bostadsrätten samboegendom och jag råder er att snarast möjligt ta kontakt med en jurist för att upprätta ett samboavtal och/eller ett skuldebrev. Det är av särskild vikt om du har erlagt ett högre belopp än din partner. Du kan boka en tid med våra jurister på ett kontor när dig, det gör du här. Du har även möjlighet att använda dig av vår tjänst Webbjuristen där vi erbjuder färdiga paket med ett heltäckande skydd för sambos. Jag hoppas du har fått svar på din fråga och önskar dig lycka till!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden