Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Min sambo undanhåller vårt samboavtal från mig

    Min fd sambo anlitade en juristfirma för att ordna med ett sk samboavtal.De juridiska handlingarna skrevs under av oss och av två vittnen.Nu är vi i tvist angående innehållet i papperna som jag inte går in på här då det blir för långrandigt.Han har stulit mina handlingar Har också kontaktat vittnena och bett dem skriva på nya dokument som bestrider/ogiltighetsförklarar de första dokumenten.Jag vill egentligen veta om jag kan få fram vilken juristfirma han anlitat för att få tag i originalen?.Behöver handlingarna för att eventuellt kontakta advokat i ärendet.Tacksam för svar och hoppas min text var begriplig.

    Rådgivarens svar

    2017-12-22

    Hej!

    Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

    Jag förstår din fråga som att du och din sambo har upprättat ett samboavtal med hjälp av en juristfirma. Din sambo har nu tagit din kopia av samboavtalet och dessutom fått vittnena att skriva på avtal som säger att ert samboavtal inte gäller. 

    Formkraven för ett samboavtal är att det ska vara skriftligt och skrivas under av parterna, dvs. av dig och din sambo, se 9 § sambolagen. Samboavtalet behöver alltså inte bevittnas. Att din sambo har fått vittnena att skriva på ett nytt avtal har ingen påverkan på rättsverkan av ert samboavtal. Ert ursprungliga samboavtal gäller därför fortfarande. 

    Att din sambo har tagit din kopia av samboavtalet, döljer detta för dig och vägrar berätta på vilken juristfirma dokumentet upprättades är naturligvis inte okej. Om din sambo inte vill samarbeta med dig bör du ta hjälp av ett juridiskt ombud. Eftersom samboavtal inte registreras finns det inget enkelt sätt för dig att själv ta reda på var originaldokumenten upprättades. Om du tar hjälp av ett juridiskt ombud kan juristen ta kontakt med din sambo och begära att få ta del av samboavtalet. 

    Vill du ha hjälp i ärendet är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist genom att klicka HÄR

    Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga och att din situation löser sig. 

    Vänligen,
    Sofia Berg 

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden