Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Måste man vara skrivna på samma adress för att anses vara sambor?

    Hej, jag undrar om man är sambo om man inte är skriven på samma adress?

    Rådgivarens svar

    2020-09-19

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

    Definitionen av sambor

    Frågor om sambor regleras av sambolagen. Däri stadgas följande: Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll (sambolagen 1 §). Lagen omfattar sambor av samma kön och är således könsneutral. Med uttrycket stadigvarande bor tillsammans menas en inte alltför kortvarig förbindelse. En tillfällig förbindelse kan alltså inte utgöra ett samboförhållande. De som bor tillsammans och har gemensamma barn presumeras vara sambor. Om samborna är folkbokförda på samma adress anses det utgöra en presumtion för att samboförhållande föreligger, men det är inte ett krav för att man ska anses vara sambor. Med parförhållande avses att samborna ska bo tillsammans i ett förhållande som det normalt ingår ett sexuellt samliv. 

    Avslutning

    Man behöver inte vara skrivna på samma adress för att anses vara sambos. Däremot rådet det en preumtion för att två personer som är skrivna på samma adress är sambor. Detta betyder att två personer som är skrivna på samma adress som utgångspunkt antas vara sambor.

    Jag hoppas det var svar på din fråga. På Familjens Jurists hemsida kan du läsa mer om sambor samt även boka tid för juridisk rådgivning. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

    Frida Brånebäck
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden