Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Lån på bostad och fritidshus som sambors

1. Sambos köpt bostadsrätt gemensamt för 4 500 000 kr och vissa delar av lånet har ena sambons fritidshus som säkerhet
2. Ytterligare 250 000 kr belånats bostaden av mig till gamla skulder (totalt bostadslån 4 750 000 kr) betalas separat av mig fast vi bägge står på det
3. Sambon med fritidshus vill ta ett privatlån på 200 000 kr och belåna fritidshuset för renovering och vill ha mig som medsökande och medbetalande.

På nummer 1 vad händer rent praktiskt om sambon med säkerhet på fritidshus dör eller vill separera försvårar det för mig att bo kvar och lösa ut? Hans barn kommer ärva fritidshuset.
På nummer 2 har jag tänkt på att göra ett regressavtal så att jag själv står för att lösa det lånet vid död/separation. Rätt tänkt?
På nummer 3 är jag fundersam vad som är bäst juridiskt sätt om jag dör/separerar eller han dör/separerar. Hans barn ärver fritidshuset.
Min sambo har 2 barn o h jag har 3 barn.
Tacksam för tips  

Rådgivarens svar

2018-04-12

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Först kommer jag redogöra generellt vad som gäller för sambors för att sedan gå in och ge råd i din situation.

 

Sambor och vad det innebär

Är man sambors enligt sambolagen (sambolagen 1 §) finns möjlighet till bodelning när samboförhållandet upphör (8 §). Samboförhållandet kan upphöra av att en eller båda parterna dör eller att man separerar (eller om man gifter sig men då blir ändå inte bodelningsreglerna tillämpliga). Upp till och med ett år efter samboförhållandets upphörande får den ena sambon begära bodelning (8 §), men någon bodelning måste inte göras (till skillnad från för gifta). Det som delas vid en bodelning är den sk samboegendomen.

 

Samboegendom

Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom så länge den är förvärvad för gemensam användning (3 §). Annorlunda formulerat innefattar detta en gemensamt köpt bostad samt gemensamt köpta möbler och dylikt i bostaden (bohag, se 6 §). Även bostad eller bohag som enbart den ena sambon köpt, men som åsyftas användas av båda, ingår i samboegendomen (t ex om ena parten köpt soffan till vardagsrummet och den andra köpte sängen så utgör båda samboegendom). Saker man hade innan man träffade sin sambo räknas dock inte in i samboegendomen, då dessa omöjligen kan ha varit förvärvade för gemensamt bruk. Detsamma gäller saker som endast används av en sambo, såsom ens egna kläder (6 §).

Från detta finns såklart undantag, t ex om man ärvt något som enskild egendom (4 §) eller skrivit ett samboavtal och avtalat bort något (9 §). Saker som inte är kopplat till hemmet räknas alltså inte in, såsom en hund eller bil. Inte heller fritidshus ingår i samboegendomen då bostad och bohag som används huvudsakligen för fritidsändamål inte räknas till ”sambors gemensamma bostad och bohag” (7 §).

 

Bodelning

Vid en bodelning tar man vad varje sambo äger och räknar först av skulderna för respektive sambo, så att skulderna täcks (13 §). Vad som därefter finns kvar läggs ihop och delas hälften var.

 

Din situation

1. Om ert nuvarande lån har (bl a) fritidshuset som säkerhet kommer ju denna säkerhet försvinna om ni skulle separera eller om din sambo avlider. Det är upp till banken om de beviljar dig ensam ett lån med bostadsrätten som enda säkerhet.

2. Ett regressavtal skulle här innebära att skulden inte delas lika utan enbart dras av från dina tillgångar vid en bodelning och därmed går mindre del av dina tillgångar till ”potten” som sedan ska delas lika på, så ja det är rätt tänkt.

3. Gällande fritidshuset så ingår ju inte detta i en eventuell bodelning (se ovan om fritidshus). Om du lånar pengar och därmed investerar i fritidshuset är det inte säkert att du genom detta får någon ägodel i fritidshuset, oftast bedöms detta av domstolen istället som en gåva. Jag skulle rekommendera dig att om du hjälper till att finansiera en renovering, se till att du också blir inskriven som ägare på fastigheten. Detta skulle dock påverka arvet till barnen på så sätt att de skulle enbart ärva hans andel i huset och alltså inte hela huset, då han inte kan testamentera bort din andel. Då ni är sambors ärver ni inte varandra. Det är svårt att säga i helhet vad som är bäst juridiskt utan mer information. Kontakta gärna någon av våra duktiga familjerättsjurister som kan hjälpa dig med din situation. Du kan också boka rådgivning online och där också få hjälp att upprätta t ex samboavtal. Länk till båda dessa tjänster hittar du HÄR.

Hoppas du fick svar på dina frågor, annars är du välkommen att höra av dig igen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden