Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Köp av gemensam sambobostad

    Hej!
    Jag och min pojkvän går i tankarna att köpa en gemensam bostad, men jag är osäker på hur vi ska göra. Jag äger min nuvarande lägenhet, och kommer få ut kanske ca 1.5 Mkr när jag säljer den. Min pojkvän bor i en hyresrätt, och har således inte samma kapital som jag, hans tillgångar är kanske runt 200 000 kr. Om vi nu vill köpa en gemensam bostad; hur ska vi göra då? Jag vill att vi ska äga 50% var av lägenheten.
    Ska jag lägga in alla mina pengar som kontantinsats i en ny bostad och skriva skuldebrev, och sedan delar vi på lånet? Eller ska vi betala lika mycket i kontantinsats (alltså ca 200 000 var) och låna resterande del? Eller (om lägenheten kostar mindre en 3 Mkr) ska jag betala hälften med mina pengar, och så får han ta lån på egen hand? Vad är enklast, bäst, och mest rättvist?

    Rådgivarens svar

    2019-03-24

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor!

    När ni köper en lägenhet med avsikt att bo där gemensamt som sambor kommer lägenheten att anses vara gemensam sambobostad enligt 3§ sambolagen. Detta innebär att den kommer att ingå i en eventuell framtida bodelning om samboförhållandet skulle upplösas. 

    Om lägenheten ska ägas lika mycket av er är det enklast att ni köper en bostad där ni går in med lika mycket i egeninsats och sedan står gemensamt på lånet. Ni behöver då inte upprätta några avtal i mellan er så som skuldebrev eller samboavtal.

    Vill ni köpa en lägenhet där du går in med en större egeninsats kan ni justera det rättvist genom ett skuldebrev och samboavtal. Ett samboavtal får till följd att sambolagen inte ska tillämpas på er och behövs för att din sambo inte ska ha rätt till skuldtäckning från skuldebrevet i en framtida bodelning. Ett skuldebrev upprättas för att kompensera för din högre egeninsats och kan anpassas med olika villkor av en jurist för att passa just er. 

    Jag skulle rekommendera att om ni vänder er till en jurist här på Familjens Jurist för att få hjälp med upprättande av de avtal som behövs om ni landar i att gå in med olika mycket i egeninsats. 

    Hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du välkommen att ställa en ny! 

    Mvh
    Asal Gohari 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden