Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Kan min blivande sambo få rätt till min bostadsrätt?

    Hej. Jag köpte min bostadsrätt för dryga 8 år sedan. På kontraktet står jag själv som ägare. Nu vill min partner göra en adressändring så att hans post kommer hit. Kan det bli någon tvist kring sambolagen vid separation i framtiden eller är lägenheten helt och hållet min trots att han har gjort en adressändring hit?

    Rådgivarens svar

    2021-02-11

    Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

    Jag förstår det som att du undrar om din egenköpta bostadsrätt helt eller delvis kommer att kunna tillfalla din sambo om ni skulle separera. Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt rörande sambobostad, för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.

    Sambolagen
    Sambolagen uppställer inget krav på att en person adressändrar för att sambolagen ska bli tillämplig. 1 § sambolagen stadgar att när två personer i en parrelation stadigvarande bor tillsammans samt har ett gemensamt hushåll räknas de som sambor och sambolagen blir tillämplig. Vem som har rätt till bostad och bohag när samboförhållandet upphör genom separation beror på om bostad och bohag räknas som samboegendom eller inte.

    Bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom enligt 3 § sambolagen, det spelar ingen roll vem som står på kontraktet eller vem som betalat för egendomen. Samboegendomen ska vid samboförhållandes upphörande fördelas lika mellan samborna genom bodelning enligt 8 § sambolagen. Är bostad och/eller bohag inte förvärvad för gemensam användning, exempelvis införskaffad innan förhållandet uppstod, räknas den inte som samboegendom och ingår därmed inte i bodelningen.

    Sambolagens övertaganderätt av bostad
    16 § sambolagen finns en övertaganderätt för bostad som är samboegendom som innebär att den sambo som behöver den gemensamma bostaden bäst har rätt till den.

    22 § sambolagen finns ännu en övertaganderätt för bostad som inte är samboegendom som säger att den sambo som behöver bostaden bäst har rätt att överta bostaden mot att den övertagande sambon ersätter den andra sambons bostadens värde. Om det inte finns några barn i samboförhållandet gäller dock 22 § sambolagen endast vid synnerliga skäl. Sådana skäl kan exempelvis vara ålder, handikapp, hälsa och möjlighet till att erhålla en bostad på annat sätt.

    Din situation
    Jag antar att du för 8 år sedan köpte din bostadsrätt för att bo där själv, inte för att du och din nuvarande partner skulle bo där tillsammans. Detta innebär att din bostadsrätt inte är samboegendom, inte ska ingå i bodelning och att övertaganderätten i 16 § sambolagen inte blir tillämplig.

    Övertaganderätten i 22 § sambolagen blir antagligen inte heller tillämplig i erat fall då det, vad jag vet, inte finns gemensamma barn med i bilden eller andra skäl som talar för att din partner skulle ha bättre rätt till bostaden.

    Rekommendation
    Min rekommendation är att du och din partner upprättar ett samboavtal så att ni själva kan bestämma om någon egendom, till exempel din bostad, ska undantas en eventuell bodelning. Även om ni i dagsläget är ense om hur egendom ska fördelas kan ett samboavtal effektivt motverka eventuella framtida missförstånd och tvister samt göra att du känner dig trygg om det skulle ta slut mellan dig och din partner.

    Om du vill ha vidare rådgivning i ditt ärende kan du boka en telefontid hos Familjens jurist. Skulle ni vilja upprätta samboavtal kan ni nyttja Familjens Jurists onlinetjänst där man kan upprätta samboavtal till fast pris.

    Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

    Sofia Hjälmvall
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden