Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Kan man registrera sig som sambo?

    Hej. Jag och min före detta fru vill register som särbo. finns det blankett att fylla i? eller Vilken myndighet ska vi vända oss? Efter skilsmässan vi bor separat. men oftast vi är tillsammans. hon känner sig obehagligt att det finns inget register mellan hos. Om vi registrera som sambo. går det att behålla var sitt eget hyreskontrakt? Eftersom vi har eget första hand kontrakt.

    Rådgivarens svar

    2020-09-21

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för några av de saker som är viktiga att tänka på när man är sambo istället för gift och avslutar med en sammanfattning utifrån din situation.

    När är man sambo?

    Regler om sambor finns i sambolagen. Av 1 § framgår att ett par som bor tillsammans ska anses som sambor. Det finns inget register eller liknande där man kan registrera sig som sambo. Enda sättet att rent formellt bli sambo på är alltså att flytta ihop.

    Vad är det för skillnad på att vara gift eller sambo?

    Det finns många olika skillnader på rättigheter och skyldigheter gentemot varandra beroende på om man är gift eller sambo. Till skillnad från äkta makar så ärver exempelvis sambor inte automatiskt varandra. För att sambor ska ärva varandra måste man alltså upprätta ett testamente till förmån för varandra. Det är också andra bodelningsregler för gifta makar än det är för sambos. För makar gäller äktenskapsbalken som innebär att makar som skiljer sig som utgångspunkt delar lika på allting med undantag för sådant som är enskild egendom. Egendom kan bli enskild genom ett äktenskapsförord. För sambos gäller istället sambolagen, som innebär att samborna vid en separation delar lika på gemensam bostad och bohag som införskaffats för att användas tillsammans, medan all annan egendom faller utanför och alltså behålls av respektive part. Vill sambor inte att sambolagens regler ska gälla kan man upprätta ett samboavtal

    Din situation

    Du och din före detta fru kan inte vara sambo om ni inte bor tillsammans. Det finns alltså inget register eller någon myndighet man kan vända sig till för att registreras som sambor. 

    Väljer ni att flytta ihop i en av lägenheterna men ändå vill behålla den andra så kan det finnas möjlighet att under en begränsad tid hyra ut den ena lägenheten i andra hand. Det är då viktigt att först få hyresvärdens godkännande, annars riskerar man att bli av med förstahandskontraktet. 

    Eftersom ni tidigare varit gifta finns det också en del andra saker som är bra att tänka på, oavsett om ni bor tillsammans eller inte. Som gifta ärvde ni exempelvis automatiskt varandra, vilket ni inte längre gör. För att ärva varandra behöver måste ni alltså skriva testamente. Skulle ni välja att flytta ihop kan det också vara bra att fundera på om ni vill skriva ett samboavtal. 

    Avslutande rekommendation

    Eftersom ni inte har samma juridiska skydd när ni inte längre är gifta, är det viktigt att fundera på vilka avtal och handlingar ni vill skriva för att skydda varandra om exempelvis någon av er skulle gå bort eller om ni väljer att flytta ihop och sedan separerar. Hos Familjens Jurist kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på när man blir sambo. Ni kan också få hjälp att skriva exempelvis testamente och samboavtal, antingen över telefon eller fysiskt möte. Vill ni hellre skriva papperna själva men med juridisk vägledning så rekommenderar jag tjänsterna testamente online och samboavtal online. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! 

    Julia Tibäck
    Studentrådgivare - Teamledare Stockholm
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden