Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Kan jag köpa en lägenhet utan att min sambo ska ha rätt till hälften?

    Hej! Jag äger en bostadsrätt och har en pojkvän. Vi pratar om att flytta ihop, han hyr en lägenhet men är hos mig hela tiden. Jag funderar på att sälja min lägenhet och köpa en annan men vill inte att han ska ta del alls av nya lägenhet, inte gå in med pengar, inte stå på kontraktet, den ska vara MIN :) Hur fungerar det? Tänker på sambolagen etc... Vi kanske flyttar in tillsammans i min nuvarande lägenhet kanske i november/december men jag vill gå på visning till denna lägenhet redan nu och köper den gärna snarast om jag har turen att den blir min. Vad ger ni för råd och tips? Tusen tack!

    Rådgivarens svar

    2020-10-12

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Du undrar vad du behöver tänka på när du ensam vill köpa en lägenhet som din framtida sambo inte ska ha del av. Jag redogör därför för några av de tillämpliga reglerna avseende egendom mellan sambor och avslutar med en rekommendation utifrån din fråga. 

    Regler om sambors egendom

    Vad som gäller avseende sambors egendom regleras i sambolagen. Samboegendom är gemensam bostad och bohag som införskaffats för att användas gemensamt (3 och 5-6 §§). Som utgångspunkt ska samboegendom delas lika mellan samborna vid en separation, oavsett vem som har betalat vad eller hur mycket. Annan egendom som exempelvis båt, bil eller fritidshus utgör inte samboegendom och omfattas därför inte av sambolagen. Sådan egendom tillfaller som regel den som äger den. Har alltså en bostad införskaffats för att bo i tillsammans och möbler och husgeråd köpts till det gemensamma boendet, ska detta delas lika vid samborna vid en separation. Detta innebär att om samborna köpt en bostad som bara den ena parten betalat för, men med ändamålet att båda ska bo där tillsammans, ska bostaden ändå delas lika mellan parterna. Huruvida en bostad som den ena parten köpt strax innan samboförhållandet inleds ska utgöra samboegendom eller inte är en bedömningsfråga i det enskilda fallet. 

    Samboavtal

    Vill sambor inte att sambolagens regler ska gälla så kan man genom ett samboavtal avtala bort dessa (9 §). Finns inget samboavtal så gäller alltså sambolagen. I samboavtalet kan regleras vilka ägodelar som inte ska ingå i bodelningen. Läs mer om samboavtal hos Familjens Jurist.

    Annat som kan vara bra att tänka på när man bli sambo

    När man blir sambo finns det flera saker som är bra att känna till. Utöver sambolagens regler om likadelning är ett annat exempel att sambor inte ärver varandra. Går den ena sambon bort har alltså inte den andra automatiskt rätt att ärva eller behålla bostaden eller liknande. Vill sambor ärva varandra behöver de därför skriva ett testamente. Läs mer om testamente hos Familjens Jurist.

    Avslutande rekommendation

    Om du köper en lägenhet nu och du och din pojkvän flyttar ihop i den inom en snar framtid, så kan den lägenheten anses utgöra samboegendom och värdet av lägenheten ska då delas lika mellan er vid en eventuell separation och försäljning. För att undvika detta är det därför viktigt att ni skriver samboavtal. Med ett samboavtal kan ni avtala bort sambolagens regler och själva bestämma hur er egendom ska fördelas mellan er om ni skulle flytta isär. Om ni vill skriva samboavtalet själva men med juridisk vägledning så rekommenderar jag tjänsten samboavtal online

    För att undvika framtida konflikt rekommenderar jag också att ni läser om vad som är bra att tänka på när man blir sambo. Här finns också länkar till att boka juridisk rådgivning hos Familjens Jurist om du skulle behöva det. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

     

    Julia Tibäck
    Studentrådgivare - Teamledare Stockholm
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden