Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Investeringar i sambos egendom

    Hej!
    Min mor bodde sambo med en man i ca 20 år. Gården va hans men många och flera investeringar och renoveringar gjordes under dessa år i Fastigheterna på gården. Och gemensamt företags sköttes. Nu har gården sålts, har min mor någon rätt till del av pengarna?
    Med vänlig hälsning

    Rådgivarens svar

    2017-10-21

    Hej!

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Liknande situation som din mors har varit fråga i flertalet domstolsavgöranden. Jag ska nedan redogöra för avgöranden som kan vara av betydelser för din mor. 

    Gåva till fastighetsägaren
    I ett avgörande från Högsta domstolen hade en sambo anbragt den andre sambons fastighet med olika föremål (bl.a. staket, altan och friggebod) för egna medel och egen arbetskraft. HD menade att, om det inte fanns särskilda omständigheter som talade emot, skulle detta ses som en gåva till fastighetsägaren och det var således inte möjligt att få tillbaka föremålen eller gå ekonomisk ersättning (NJA 1986 s. 513).

    Enligt ovan refererade rättsfall skulle den eventuella ekonomiska vinningen som följer av de renoveringar och investeringar din mor har gjort, likställas med en gåva om inte annat bevisas.   

    Dold samäganderätt
    I ovan refererade fall hävdade inte sambon dold samäganderätt till fastigheten utan bara äganderätt till föremålen. I rättspraxis har tre villkor ställts upp för att dold samäganderätt ska föreligga.

    1. Egendomen ska ha köpts för parets gemensamma bruk
    2. Ett ekonomiskt bidrag lämnades vid köpet av fastigheten
    3. Partsviljan var att egendomen skulle samägas

    Jag saknar kännedom om hur fastigheten kom i sambons ägo, men eventuellt kan det vara aktuellt för din mor att hävda dold samäganderätt.

    Jag hoppas du har fått svar på din fråga och har ni några ytterligare funderingar är ni välkomna att lämna en kommentar nedan eller boka tid med någon av våra erfarna jurister, det kan du göra här

    Med vänlig hälsning,
    Maria

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden