Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Insättning på konto i samborelation

Hur formulerar jag korrekt att en insättning på ett sparkonto med 3 års bindning som jag gör för min sambo förblir min egendom/med min enskilda förfoganderätt så länge jag lever. Behöver den undertecknas av sambon? Tacksam för ett svar.

Rådgivarens svar

2017-12-31

Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Såsom jag har uppfattat din fråga så finns det två sätt tolka situationen. Antingen har du satt in pengar på din sambos konto och vill försäkra dig om att det är dina pengar eller att du återfår insättningen till dess fulla värde, eller så har du satt in pengar på ditt egna konto och vill skydda din äganderätt till insättningen gentemot din sambo. Jag kommer därför att besvara din fråga utifrån dessa förutsättningar.

Insättning på sambos konto – behov av skuldebrev?
Om vid börjar med den potentiella situation att du sätter in pengar på din sambos konto så blir det svårt för dig att kräva att du ska ha enskild förfoganderätt över pengarna eftersom de troligtvis sammanblandas med sambons pengar. Sambon har dessutom möjlighet att disponera över sitt egna konto även om ni skulle avtala om att du ska ha rätt att förfoga över insättningen. Om du sätter in pengar på din sambos konto så rekommenderar jag dig att ni upprättar ett skuldebrev där sambon erkänner en skuld till dig som motsvarar beloppet av insättningen. När du sedan återfår pengarna helt eller delvis så markerar ni detta som en avräkning mot skuldebrevet.

Insättning på eget konto – ej samboegendom
Om du istället väljer att sätta in pengarna på ett konto i ditt namn så finns ett tydligt incitament om att pengarna är din enskilda egendom. Enligt 3 § sambolagen (SamboL) så är det bara sambors gemensamma bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk som utgör samboegendom. Det innebär alltså att all annan egendom inte anses som samboegendom och ger inte sambon rätt till egendomen överhuvudtaget. Dina pengar skulle således vara fredade från en eventuell bodelning, så länge du inte använder dem till att införskaffa samboegendom. Skulle du dock vilja använda pengarna till att exempelvis köpa en bostad så kan du och din sambo välja att avtala bort sambolagens tillämpning helt eller delvis med stöd av 9 § SamboL.

Sammanfattning och rekommendation
Eftersom jag uppfattar att din fråga kan tolkas på två sätt så kan jag tyvärr inte ge dig ett rakt svar om vad som gäller i just ditt fall och vilken handling som kan vara relevant. Skulle det vara så att du ska göra en insättning på din sambos konto så kan det som sagt vara bra att upprätta ett skuldebrev som säkerhet för att du ska återfå dina pengar. Det finns annars en risk att ord står mot ord och att insättningen kan betraktas som gåva. Om du önskar upprätta ett skuldebrev kan det dessutom vara bra att ta hjälp av en jurist som kan utforma innehållet eftersom att skuldebrevet är en värdehandling som kan säljas eller krävas in av Kronofogdemyndigheten. Skuldebrevet måste dessutom undertecknas av sambon.
Om du istället gör insättningen på ett eget konto så blir pengarna inte samboegendom och pengarna förblir således din enskilda egendom med din fria förfoganderätt. Använder du pengarna till att införskaffa egendom som klassas som samboegendom så kan det vara bra att upprätta ett samboavtal för att egendomen ska förbli din enskilda. Skulle ni dessutom gifta er i framtiden så gäller andra regler och i ett sådant läge kan det finnas anledning att se över om ni vill upprätta ett äktenskapsförord. Både samboavtal och äktenskapsförord ska undertecknas av den andra parten.

Önskar du komma i kontakt med en jurist för vidare rådgivning eller för upprättande av skuldebrev eller avtal så är du varmt välkommen att boka tid med någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist. Vårt webbaserade bokningsformulär hittar bland våra tjänster genom att klicka HÄR. Om du vet vilket avtal du är ute efter kan du dessutom boka ett möte via Familjens Jurist Digital och få hjälp med upprättandet över telefon eller Skype till ett fast pris enkelt och bekvämt hemifrån.

Jag hoppas du hjälpts av mitt svar på din fråga och vill även passa på att önska dig ett riktigt gott nytt år. Uppstår det fler frågor är du välkommen att skicka in en ny fråga till oss.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden