Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Hur kan sambor skydda sin egendom?

    Hej! Hur och vad måste vi skriva för att min killes förflutna på något sätt inte ska drabba mig, ekonomiskt. Han är väldigt noga med att han kan flytta in hos mig och betala en hyra för detta. Men han är rädd att "hans skit" ska dra ner mig och därför bor vi idag inte ihop. Jag har en del besparingar, ny bil (betald) och ett hus. Jag tycker att vi spenderar den mesta delen tillsammans och det känns så himla onödigt att han betalar en egen hyra när lägenheten i princip bara står tom. Men som sagt, han är väldigt mån om att hans tidigare liv inte ska drabba mig och min dotter på något sätt. Så, hur bör vi tänka, vad bör vi göra? Om jag läser på om sambolagen så kan man inte skriva något form av hyresavtal och att han är inneboende när det klassas som att vi lever under samboförhållande.
     

    Rådgivarens svar

    2021-02-07

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Sambor

    Med sambor menas två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll, 1 § SamboL. När ett samboförhållande upphör delar sambor på samboegendom, 8 § SamboL. Med samboegendom menas den gemensamma bostaden och bohaget (möbler) som har köpts för gemensam användning, 3 § SamboL. Saker som har köpts innan samboförhållandet ska inte fördelas. Sambor ansvarar för sina egna skulder, vilket betyder att en sambo inte kan bli betalningsskyldig för den andra sambons skulder.

    Samboavtal

    Sambor eller blivande sambor kan teckna ett samboavtal. I ett samboavtal kan sambor eller blivande sambor avtala om att viss samboegendom inte ska ingå i bodelningen eller att bodelning inte ska ske. Avtalet ska upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna, 9 § SamboL.

    Din situation

    I frågan beskriver du att din kille inte vill att hans förflutna ska drabba dig ekonomiskt. Då jag inte känner till omständigheterna i ditt fall, kan jag enbart generellt säga att sambor inte har något ekonomiskt ansvar för varandras skulder. Vid en bodelning kan dock skulder som inte hänförs till samboegendom räknas av, men endast i den mån betalning inte kan erhållas ur annan egendom. Då kan det vara bra att skriva ett samboavtal där det står att ingen bodelning ska ske. Ska sådan avräkning ske borde detta normalt kräva att den skuldbelastade sambon redovisar all sin egendom och alla sina skulder i en bouppteckning. Skulle en sambo vara kraftigt skuldbelastad i förhållande till sina tillgångar kan detta medföra att hans eller hennes samboegendom får tas upp till noll i värde.

    Rekommendation

    Sammanfattningsvis vet jag för lite för att kunna ge något exakt svar. Om ni behöver skriva ett samboavtal rekommenderar jag att ni anlitar en jurist på Familjens Jurist. På Familjens Jurist arbetar jurister som är specialiserade inom familjerätt som kan hjälpa er vidare i ärendet.

    Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga!

    Tina Hashem
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden