Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Gemensamt köp av lägenhet

    Hej!

    Jag och min sambo har precis köpt en bostadsrätt. Jag kommer stå för 5/6 (ca 83%) av kontantinsatsen och han för 1/6 (ca 17 %). Vi bor för tillfället i studentlägenhet. Han har inga studielån och heller inga större summor för en kontantinsats. Jag har studielån från 5 års heltidsstudier och tillräckligt med sparade pengar för ovan nämnd del av kontantinsatsen. Lägenheten kostade 3 900 000 kr, motsvarande kontantinsats på 15 % blir alltså ca 600 000 kr.

    Frågan är nu hur vi ska fördela lån och ägande av bostadsrätten. Som jag förstått det har vi 2 alternativ.

    1. Delat ägande 50/50. Samboavtal + skuldebrev där det står att han är skyldig mig x antal kr. Dessa pengar återbetalas vid en försäljning och sedan delas kvarvarande vinst 50/50.

    2. Vi äger olika andelar av lägenheten. Hur gör man då för att det ska bli "rättvist"? Bör jag betala större andel av lånet? Jag kunde gå in med kontantinsatsen, men har samtidigt studielån på ungefär motsvarande summa. Kan man ta detta i beaktning när man sätter upp premisserna för lånet, dvs jag kommer utöver bolån att ha ett studielån att betala av?

    Vi är båda nyexade med liknande utbildningar och liknande löner. Så bortsett från studielån och tillgångar som kan användas för kontantinsats har vi likvärdiga ekonomiska utgångspunkter.

    Tack på förhand!

    Rådgivarens svar

    2018-03-31

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er fråga.

    Samboegendom

    Enligt sambolagen så räknas en bostad som köpts för gemensam användning som samboegendom. Det här innebär att även fast ni betalat olika av kontantinsatsen så ska ni dela lika på lägenheten om ni separerar. Genom ett samboavtal kan ni kringgå denna huvudregel och sätta upp de exakta ägandeförhållandena. Om ni väljer att gå på alternativ två bör ni alltså upprätta ett samboavtal också som anger vem som äger vad av lägenheten.

    Hur ni väljer att göra med ägandet kan inte jag svara på ur en rimlighetssynpunkt. Det jag kan svara på är hur lagen ser ut och vilket utfall era eventuella val får. Båda alternativ som du listar är genomförbara och hur ni väljer att göra är upp till er. Min personliga åsikt är att det låter rimligt att du står för en större del av lånet om du även äger en större del av lägenheten då du har rätt till en större del av eventuell vinst vid en försäljning. Men som sagt är det bara min personliga åsikt och det är ni som får bestämma vad som är rimligt.

    Vilket av alternativen ni än väljer råder jag er att upprätta ett samboavtal. Vid upprättandet av samboavtalet är det bra om ni anlitar en jurist så det blir rätt och riktigt utfört. Genom denna tjänst kan ni upprätta bl.a. ett samboavtal till ett fast pris.

    Hoppas detta svar varit till er hjälp och om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden