Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Gäller det gamla samboavtalet än idag?

    Min sambo och jag äger 50% var av huset i bankens dokument. I samboavtalet kan stå att jag äger 25% och min sambo 75% men det var när vi köpte förra bostaden för 25 år sedan. Nuvarande har vi ägt i 20 år. Vad gäller vi en separation här?

    Rådgivarens svar

    2020-07-27

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Jag ska nedan redogöra för vad som gäller vid bodelning mellan sambor. Bestämmelser kring detta finns i sambolagen (SamboL).

    Bodelning mellan sambor

    När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen fördels lika mellan samborna genom bodelning om någon av dem begär det, 8 § SamboL. Samoboegendom utgörs av sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen har förvärvats för gemensam användning, 3 § SamboL. Däremot är det möjligt för samborna att avtala om annat än vad som anges i sambolagen genom ett samboavtal, 9 § SamboL.

    Vad gäller i detta fall?

    Enligt lag ska gemensam bostad och bohag delas lika mellan samborna om någon av samborna begär bodelning, exempelvis vid en separation. Men detta är även möjligt att avtala bort genom ett samboavtal. Du anger att ni har ett samboavtal sedan tidigare och då går avtalet före lagens fördelning eftersom sambolagen är dispositiv och därmed möjlig att avtala bort. Om det inte tydligt framgår av det samboavtal som finns idag att det rör er gamla bostad så bör det samboavtalet även gälla för er nya bostad. Det innebär således att fördelningen bör bli 25/75. Men något exakt svar kan jag inte ge när jag inte har sett utformningen av samboavtalet.

    Sammanfattning och rekommendation

    Sannolikheten är stor att det samboavtal som skrevs för 25 år sedan gäller än idag, men det är svårt för mig att ge ett exakt svar när jag inte har sett avtalet.  För att vara på den säkra sidan kan ni riva det samboavtal som finns om ni vill att fördelningen ska vara 50/50 vid en separation och har ni andra önskemål bör ni skriva ett nytt samboavtal. Min rekommendation är att ni låter en jurist se över ert samboavtal. Familjens Jurist kan hjälpa er att se över ert nuvarande samboavtal och även hjälpa er att skriva ett nytt. Ni kan boka en tid hos någon av juristerna här. Vet ni redan hur ni ska formulera ett nytt samboavtal kan ni även ta hjälp av Familjens Jurists online-tjänst för att upprätta ett juridiskt korrekt samboavtal. Hoppas du fick svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden