Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Fördelning av utgifter i ett samboförhållande

    Hej! Min kille och jag har bott ihop i nästan 2 år i min lägenhet. Efter att vi har bråkat en gång flyttade han ut och hyrde ett rum. Nu har han köpt en ny lägenhet och ska flytta ut fast vi ska vara tillsammans. Han säger att han kan tänka sig att hyra ut sin lägenhet och bo tillsammans med mig i min nuvarande lägenhet eller den jag ska köpa (tänker att flytta ut). Det är väldigt svårt när en bor hos den andra, för som det är nu betalar jag alla utgifter som försäkring, reparation osv och jag tycker att det inte blir så bra. Vad tycker ni? Om jag köper halva från hans lägenhet och vi äger tillsammans min eller den andra jag köper? Kan det bli bra alternativ? Om han hyr ut sin lägenhet och bor hos mig hur ska vi fördela utgifter? Kan vi komma överens om att den hyra han får delar vi och alla andra utgifter delar vi i 2? Har ni någon förslag som är bra för alla? 

    Rådgivarens svar

    2021-03-17

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

    Sambor

    Reglerna om sambor finns i sambolagen. Med sambor menas två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll, 1 § sambolagen. Bodelning görs när samboförhållandet har upphört på begäran av någon av samborna, 8 § sambolagen. I bodelningen ingår samboegendom, det vill säga sambornas gemensamma bostad och bohag, 3 § sambolagen. Med sambors gemensamma bohag menas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet.

    Utgifter

    När det gäller utgifter i ett samboförhållande så finns det inte några regler i sambolagen som anger hur utgifterna ska fördelas mellan sambor. Det innebär att sambor har en stor valfrihet när det gäller kostnadsfördelningen och får bestämma själva hur de exempelvis ska fördela utgifterna för bostad och mat.

    Rekommendation

    Min rekommendation är att ni delar alla utgifter på hälften när ni bor tillsammans som sambor. Då blir det en jämn fördelning av utgifterna och ingen av samborna kommer behöva tillföra mer pengar än den andra sambon. Som ovan nämnts finns det inte några regler om hur utgifterna ska fördelas mellan sambor och ni får naturligtvis komma överens om något annat än det jag har föreslagit.

    Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga eller kontakta en av våra jurister på Familjens Jurist

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

    Tina Hashem
    Studentrådgivare
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden