Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Flytta ihop med särbo

    Hej,
    Jag och min särbo ska bli sambos. Jag kommer att flytta in i hans hus. Han har inga lån på bostaden som har ett marknadsvärde på ca 5 miljoner kr. Vi planerar att renovera en del i huset. Min fråga är nu vad som blir bäst:
    ska han fortsätta äga huset och vi värderar det vid inflytt, och sedan delar på renoveringskostnader och vid en ev senare separation får jag del av husets värdeökning?
    Eller ska jag ”köpa mig in” i huset till ca 10 % , vilket är vad jag får i vinst från min bostadsrätt?
    Eller ska vi skriva ett skuldebrev, så jag på så sätt blir ägare till halva huset? 
    Fördelar och nackdelar med de olika förslagen?

    Rådgivarens svar

    2019-01-27

    Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. Nedan följer en redogörelse av gällande rätt och hur det påverkar ert fall. 

    Viktigt att tänka på när man flyttar ihop med sin särbo är att sambolagen kan bli tillämplig. Ni bör därför först avgöra om fastigheten blir samboegendom. Enligt 3§ sambolagen är samboegendom gemensam bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. I princip blir egendom som förvärvas före samlevnaden inte samboegendom men om den förvärvas i nära anslutning till samlevnaden, för gemensam användning är det samboegendom. I ert fall framgår det inte när han förvärvade huset, jag utgår därför från att det inte utgör samboegendom. 

    Om huset inte utgör samboegendom kommer du inte heller få del av det vid en separation. Det innebär att värdeökningar till följd av renoveringar inte kommer tillfalla dig. Ni måste därmed avtala om att du ska få del av en ev. vinst vid försäljning. 

    Sambolagen är dispositiv, man kan därmed enligt 9§ ingå samboavtal om att viss egendom inte ska utgöra samboegendom. Man kan dock inte avtala om att egendom som inte utgör samboegendom ska ingå i en framtida bodelning. Samboavtal är därför inget alternativ. 

    Ni måste därmed reglera det på annat sätt. 

    Om ni upprättar ett skuldebrev där du blir ägare av halva huset kommer du även få del av en ev. vinst vid försäljning av bostaden. Ni delar i ett sådant fall lika på vinsten. 

    Om du istället köper en andel av huset, 10%, kommer du i princip endast ha rätt till 10% av intäkterna vid försäljning. Vad som bli mest gynnsamt för dig kan därmed bero på en eventuell värdeminskning eller värdeökning av fastigheten. Ett ytterligare alternativ är att ni skriver ett skuldebrev på din insats för renovering. Du kan då, vid en försäljning, kräva att få pengarna åter. I ett sådant fall blir du aldrig ägare av fastigheten. 

    Har ni ytterligare frågor är ni välkomna att ställa en ny. Vill ni ha hjälp att upprätta skuldebrev eller samboavtal rekommenderar jag er att boka tid hos en av våra jurister på ett kontor nära dig. Information om våra tjänster hittar du här. 

    Vänligen, 

    Elna 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden