Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Bostad sambo

    Hej jag och min sambo köpte ett hus tillsammans.Jag betalde 2/3 delar hon,1/3 del senare det är ok men det blev inget skulde- brev skrivet. Och det har dragit ut på tiden. den andra grejen är det att jag står för2/3 delar på lag farten. Läste någon artikel att den som lagt mer förlorar sin del vid en separation. Tanken var ju att vi skulle skriva ett skuldebrev. fråga vad händer när jag står för 2/3? är det skattemyndigheten man ska fråga?
    Det andra är att jag lovade att blir det en vinst på huset så delar vi lika men naturligt viss vill jag ha min del tillbaka på handpenningen det kan ju också uppstå en skuld. När det gäller lån på huset så har vi ett lån på 500 tusen som vi står för hälften var och drar av var sin ränta. Vi delar lika på kostnaderna för hus o övrigt.

    Rådgivarens svar

    2019-11-30

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Inledning
    Jag förstår det som att du och din fru har köpt ett hus tillsammans som ni bor i. Du har betalat mer än din sambo för er nya bostad och undrar vad som händer med dessa pengar för det fall någon av er går bort eller ni går skilda vägar. Du står skriven som ägare till 2/3 och din sambo till 1/3.

    Bodelning
    Det hus ni har köpt tillsammans blir vad som lagen kallar samboegendom. Att huset är samboegendom betyder att det är något som ni ska dela på i en bodelning. Till skillnad från när man är gifta så måste inte sambor bodela utan det är frivilligt. Om ni skulle gå skilda vägar så har du eller din sambo ett år på er att påkalla en bodelning. Om någon av er skulle gå bort så måste man framställa sin begäran om bodelning senast i samband med att bouppteckningen förrättas. 

    Om det skulle bli en bodelning betyder det att ni ska dela lika på samboegendomen. Det kommer inte betyda att du får ut 2/3 av huset och din sambo får ut 1/3. Om det blir en bodelning så kommer ni dela lika, dvs. 50/50, på värdet av huset. Du skulle med andra ord inte få tillbaka alla de pengar du gick in med i huset.

    Samboavtal
    Genom ett samboavtal kan ni avtala bort sambolagen och rätten för någon av er att begära bodelning. Skriver ni ett samboavtal så styr ert registrerade ägandeskap fördelningen. Du kommer då få ut 2/3 av husets värde och din sambo få ut 1/3.

    Ni kan tyvärr inte skriva något avtal som är juridiskt bindande vad gäller lika fördelning av eventuell värdeökning. Skriver ni ett samboavtal kommer du få ta del av 2/3 av eventuell värdeökning och din sambo 1/3. Det finns inget som hindrar er från att ändå skriva ett avtal som förklarar er vilja avseende att dela lika på värdeökningen men det är inte bindande.

    Du kan läsa mer och boka tid hos en av våra jurister för att skriva samboavtal här.

    Skuldebrev
    Skulle ni inte vara nöjda med en lösning där man endast skrivit ett samboavtal så kan man kombinera det med ett skuldebrev. Skuldebrevet behöver ha ett bestämt belopp så ni kan tyvärr inte skriva ett skuldebrev på eventuell värdeökning.

    Ska ni skriva ett skuldebrev så behöver ni också skriva ett samboavtal. Ni bör med andra ord inte endast skriva ett skuldebrev. Din sambo kan nämligen ha rätt att ta upp den skulden i er bodelning om ni inte har ett samboavtal.

    Du kan läsa mer och boka tid hos en av våra jurister för att skriva skuldebrev här. Är du intresserad av både samboavtal och skuldebrev så finns det som ett paket hos våra jurister. Du kan läsa mer om paketet här.

    Mvh,

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden