Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Bil - Samboförhållande

    Hej!
    Jag och min Sambo har gått isär. Vi äger ett hus tillsammans och har två barn. Han ska köpa ut mig från huset. Våran bil är inbakad i huslånet men jag står på bilen. Nu har bilen gått sönder och måste skrotas. Vad gäller? Ska summan delas på oss två och kommer jag isåfall få betala det som är kvar på lånet av bilen när han köpt ut mig? Ska han ha hela summan för att bilen är inbakad i huslånet och det är han som skall ta över huset? MVH 

    Rådgivarens svar

    2018-09-23

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

    Reglerna som besvarar frågan hittar du i sambolagen. 

    Så som jag förstår situationen står ni båda på lånet som har betalat bilen.

    Bil - Sambo 

    När ert samboförhållande upphör kan du eller din sambo begära bodelning. Det innebär att all samboegendom delas upp mellan er, efter att skulder som kan hänföras till samboegendomen har dragits av. Samboegendom är bostad och bohag köpt för gemensamt bruk. Bilar räknas inte till samboegendom. I en bodelning tillfaller alltså bilen den som står som ägare, oavsett hur den har betalats. 

    I vanliga fall skulle du få behålla bilen i bodelningen och din sambo skulle få betala sin del av lånet. Eftersom bilen inte längre finns (blivit skrotad) blir skillnaden att ingen kan behålla bilen, men båda får betala för lånet. 

    Därtill ska nämnas att ni kan avtala fram en annan lösning om ni skulle se det som önskvärt, då sambolagen inte är en tvingande lagstiftning. 

    Våra jurister är specialiserade på familjerätt och kan självklart hitta den lösning som du eller ni tycker passar bäst. Via den här länken kan ni boka en tid. 

    Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

    Mvh  

     

     

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden