Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Behöver jag skriva ett hyresavtal med min sambo?

Hej! Jag har precis blivit sambo med pojkvännen. Han äger huset och jag vet att det är hans hus så där är det inga oklarheter.
Däremot pratar vi om vi behöver ett hyresavtal mellan oss? Där det står vad som "ingår" i hyran tex el, vatten osv och vad som gäller om det skulle ta slut mellan oss (uppsägningstid typ). Ska jag skriva hyreskontrakt med sambon? Vad behöver jag tänka på eftersom jag inte äger huset? Finns det några "fallgropar" som jag kan tänkas missa?
 

Rådgivarens svar

2021-03-05

Hej och stort tack att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen! Jag ska nedan försöka besvara den så väl som möjligt genom att ge en allmän redogörelse över din situation och sedan praktiska tips på hur du kan gå vidare. 

Behöver jag skriva ett hyresavtal med min sambo?

Som jag har förstått det berör din huvudsakliga fråga huruvida du behöver skriva ett hyresavtal med din sambo eller inte. Korta svaret på den frågan är att detta är en smaksak. Många sambos väljer att inte skriva hyresavtal, medan vissa gör det. Skälet till varför många sambos väljer att inte skriva ett hyresavtal är för att äganderättsförhållande av sambos bostad redan omfattas av sambolagen, vilket gör att ett hyresavtal kan uppfattas som överflödigt. Däremot kan ett hyresavtal fylla ett syfte i att det reglerar vissa specifika uppgifter som inte täcks av sambolagen. För att du ska kunna ta reda på vad som passar er kommer jag därför kort nedan gå igenom regleringen i sambolagen. 

Vad säger sambolagen?

Sambolagen omfattar alla som stadigvarande bor ihop i ett parförhållande utan att parterna behöver vidta några åtgärder. Däri framgår att gemensam bostad och bohag, såsom möbler och inredning, som är införskaffat för gemensamt bruk är att se som samboegendom (SamboL § 3). Om ett samboförhållande upphör ska en bodelning förrättas, och samboegendomen ska då efter avdrag av hänförliga skulder delas lika mellan sambosarna (SamboL §§ 13-14). Nu har du inte angett när din sambo förvärvade huset, men om det var efter att du och han hade inlett ett parförhållande kan huset alltså komma att ses som er samboegendom som ska delas lika på vid en bodelning. För att skydda din sambos äganderättsförhållande i en sådan situation kan det därför vara bra att skriva ett samboavtal er emellan där det framgår att huset är din sambos enskilda egendom och därför ska undantas från en framtida bodelning (SamboL § 9). Förvärvade din sambo däremot huset innan du och han hade inlett ett parförhållande är det däremot klart och tydligt inte att anse som samboegendom, såtillvida du inte köpt in dig i huset.

Vilken funktion kan ett hyresavtal fylla för sambos?

Mot bakgrund av ovanstående fakta behövs alltså inte ett hyresavtal för att reglera ena sambons rätt att bo i den andra sambons bostad, då det följer av sig själv att sambos har sådan rätt. Sambos juridiska förhållanden skiljer sig således en del från det juridiska förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst. Är det ändå så att ni önskar att reglera exempelvis uppsägningstid i ett hyresavtal är ni fria att göra detta, då det avtalet blir civilrättsligt bindande mellan dig och din partner. I och med att ni i juridisk mening inte har ett förhållande av hyresvärd och hyresgäst tillämpas dock inte jordabalkens tolfte kapitel, som annars reglerar hyra av bostad. På så vis behöver ni inte beakta de klassiska uppsägningsreglerna, utan ni är fria att komma överens om dessa själva. Tänk dock på att avtalet ska passa er båda och att du aldrig är skyldig att upprätta ett hyresavtal med din sambo. Huvudregeln är att sambos inte har uppsägningstid gentemot varandra. 

Sammanfattning och råd till handlande

Sammanfattningsvis är det vanligaste att sambos inte upprättar hyresavtal mellan sig, eftersom att de ändå omfattas av sambolagens bestämmelser. Vill din partner skydda hans äganderätt till huset gör ni bästa i att skriva ett samboavtal om att detta ska vara hans enskilda egendom. Detta kan ni exempelvis göra direkt online via Familjens Jurists avtalstjänst för samboavtal för endast 599 kr. Önskar ni ändå upprätta ett hyresavtal mellan er är ni fria att göra detta, men detta kommer att ses som en civilrättslig överenskommelse mellan er och ni är därför som sambos inte skyldiga att beakta hyresrättsliga bestämmelser. Var därför noggrann att i en sådan situation föreskriva villkor i avtalet som passar för båda, då huvudregeln för sambos är att någon uppsägningstid inte gäller.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen 

Lovisa 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden