Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Behöver ett upphävande av samboavtal bevittnas av två oberoende vittnen?

    Hej.
    Min dåvarande sambo och jag skrev ett UPPHÄVANDE AV SAMBOAVTAL.
    Jag ville inte att min insatslägenhet skulle tillfalla honom om vi flyttade isär. Vilket vi gjort nu.
    Vi fick hjälp med vad som skulle skrivas.
    Vi undertecknade båda
    Min fråga är
    Skulle detta ark också varit bevittnat av 2 oberoende vittne.
    Kan han idag göra anspråk på lägenheten?
     

    Rådgivarens svar

    2019-08-10

    Hej,

    Tack för att du vänder sig till Fråga Juristen med din fråga.

     

    Vem tillfaller lägenheten?
    När samboförhållandet upphör ska samboegendomen fördelas lika mellan parterna om inget annat är avtalat. Vad som utgör samboegendom är bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. Köpte du lägenheten innan du och din dåvarande sambo träffades omfattas den således inte av samboegendomen. Köpte du lägenheten för gemensam användning av dig och din dåvarande sambo är den att se som samboegendom.

    Du skriver att ni skrev ett ”upphävande av samboavtal”. Eftersom jag inte vet om du ägde lägenheten innan ni träffades eller vad som står i samboavtalet kan jag inte ge något svar på vad som gäller med lägenheten. Däremot behöver avtalet inte bevittnas av på oberoende vittnen. Om avtalet skulle ha bevittnats av två oberoende vittnen så skulle det endast få effekt ur bevissynpunkt. Det vill säga att dessa personer kan göra det mer sannolikt att ni ingått ett avtal. Men som svar på din fråga så är avtalet giltigt trots att det inte är bevittnat, eftersom ni båda har skrivit under avtalet.

    Kan han göra anspråk på lägenheten?
    Om du köpte lägenheten innan ni träffades (och således inte för gemensamt ändamål) är lägenheten inte samboegendom. Detta innebär att den tillfaller dig i en bodelning. Om ni har skrivit ett samboavtal som ger honom rätt till hälften så gäller det uppenbarligen inte längre eftersom ni avtalat om att samboavtalet inte ska gälla. Under dessa förutsättningar har han således inte rätt till lägenheten.

    Om du köpte lägenheten under ert samboförhållande och således för gemensamt bruk är lägenheten att se som samboegendom och värdet ska således delas lika mellan er vid en bodelning. Om ni hade ett samboavtal som reglerade att han inte hade rätt till hälften av lägenhetens värde vid upphörande av ert samboförhållande gäller detta. Du skriver däremot att ni har avtalat om att samboavtalet skulle upphöra. Om lägenheten köptes för gemensamt bruk och ni därmed inte har ett samboavtal så kan han ha rätt till hälften av värdet på lägenheten.

    Sammanfattning
    Som svar på din första fråga så behöver avtalet inte vara bevittnat. Som svar på din andra fråga krävs det att du redogör för fler omständigheter. Jag har således ovan redogjort för ett fall där han inte kan göra anspråk på din lägenhet och ett fall då han kan göra anspråk på din lägenhet.

    Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Om du har ytterligare frågor är du välkommen att ställa en till fråga eller kontakta någon av våra jurister. Det kan du göra HÄR.
     

    Med vänlig hälsning,


    Fråga Juristen

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden