Hoppa till innehållet
Flytta ihop & bli sambo

Behöver ett upphävande av samboavtal bevittnas av två oberoende vittnen?

Hej.
Min dåvarande sambo och jag skrev ett UPPHÄVANDE AV SAMBOAVTAL.
Jag ville inte att min insatslägenhet skulle tillfalla honom om vi flyttade isär. Vilket vi gjort nu.
Vi fick hjälp med vad som skulle skrivas.
Vi undertecknade båda
Min fråga är
Skulle detta ark också varit bevittnat av 2 oberoende vittne.
Kan han idag göra anspråk på lägenheten?
 

Rådgivarens svar

2019-08-10

Hej,

Tack för att du vänder sig till Fråga Juristen med din fråga.

 

Vem tillfaller lägenheten?
När samboförhållandet upphör ska samboegendomen fördelas lika mellan parterna om inget annat är avtalat. Vad som utgör samboegendom är bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. Köpte du lägenheten innan du och din dåvarande sambo träffades omfattas den således inte av samboegendomen. Köpte du lägenheten för gemensam användning av dig och din dåvarande sambo är den att se som samboegendom.

Du skriver att ni skrev ett ”upphävande av samboavtal”. Eftersom jag inte vet om du ägde lägenheten innan ni träffades eller vad som står i samboavtalet kan jag inte ge något svar på vad som gäller med lägenheten. Däremot behöver avtalet inte bevittnas av på oberoende vittnen. Om avtalet skulle ha bevittnats av två oberoende vittnen så skulle det endast få effekt ur bevissynpunkt. Det vill säga att dessa personer kan göra det mer sannolikt att ni ingått ett avtal. Men som svar på din fråga så är avtalet giltigt trots att det inte är bevittnat, eftersom ni båda har skrivit under avtalet.

Kan han göra anspråk på lägenheten?
Om du köpte lägenheten innan ni träffades (och således inte för gemensamt ändamål) är lägenheten inte samboegendom. Detta innebär att den tillfaller dig i en bodelning. Om ni har skrivit ett samboavtal som ger honom rätt till hälften så gäller det uppenbarligen inte längre eftersom ni avtalat om att samboavtalet inte ska gälla. Under dessa förutsättningar har han således inte rätt till lägenheten.

Om du köpte lägenheten under ert samboförhållande och således för gemensamt bruk är lägenheten att se som samboegendom och värdet ska således delas lika mellan er vid en bodelning. Om ni hade ett samboavtal som reglerade att han inte hade rätt till hälften av lägenhetens värde vid upphörande av ert samboförhållande gäller detta. Du skriver däremot att ni har avtalat om att samboavtalet skulle upphöra. Om lägenheten köptes för gemensamt bruk och ni därmed inte har ett samboavtal så kan han ha rätt till hälften av värdet på lägenheten.

Sammanfattning
Som svar på din första fråga så behöver avtalet inte vara bevittnat. Som svar på din andra fråga krävs det att du redogör för fler omständigheter. Jag har således ovan redogjort för ett fall där han inte kan göra anspråk på din lägenhet och ett fall då han kan göra anspråk på din lägenhet.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Om du har ytterligare frågor är du välkommen att ställa en till fråga eller kontakta någon av våra jurister. Det kan du göra HÄR.
 

Med vänlig hälsning,


Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden