Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Att tänka på vid köp av bostad med sin sambo

    Hej! Jag har läst att blanketterna skuldebrev och samboavtal ska fyllas i ifall två som flyttar ihop har olika kontantinsats. Men vad brukar gälla för ränta på lånet som den ena sambon ger den andra? Kan det vara rimligt att man har samma ränta som på huslånet och att ränta ska betalas månatligt eller brukar man ha andra upplägg?

    Rådgivarens svar

    2019-01-26

    Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor.

    När du och din sambo tillsammans skaffar en bostad blir det samboegendom enligt sambolagen. När ett samboförhållande upphör ska, om någon av samborna begär det, samboegendomen fördelas lika mellan dem genom bodelning. Egendomen fördelas då lika mellan samborna. Detta oavsett vem som står på lånet, kontraktet eller kontantinsatsen. Har man olika kontantinsatser vid bostadsaffären är det då bra att skriva ett samboavtal. I samboavtalet stadgar ni att sambolagen inte skall gälla för bostaden. Samboavtalet bör kompletteras med ett skuldebrev. Ni kan även muntligen avtala sinsemellan om lån men ur bevishänseende är det bra med ett skuldebrev. Hur ni vill göra med ränta är upp till er. Antingen kan ni skriva det som ett räntefritt lån eller så kan ni ha ränta. Vill ni ha ränta är mitt råd att kolla på marknadsräntan på lån hos banker och utifrån den komma överens om en ränta som känns bra för båda parter. I skuldebrevet ska ni även ange när och hur skulden ska betalas, dvs om det ska ske succesivt eller månatligt. Avtalsfrihet råder, det innebär att ni själva bestämmer över när, var hur lånet ska betalas.

    Slutsats: 
    Hur ni väljer att lägga upp skuldebrevet är upp till er. Vill ni ha riktlinjer kan ni jämföra lån hos olika banker för att se vad som är marknadsmässig ränta och hur avbetalning av lån vanligtvis görs. 

    Hoppas ni är nöjda med svaret på er fråga. Har ni fler frågor är ni välkomna att ställa en ny. 

    Vänligen, Elna  

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden